VELIKI TRIJUMF LAJKOVČANKE U SANKT PETERBURGU: Adrijana ruski govori kao srpski

B. PUZOVIĆ 30. 11. 2023. u 10:38

PROFESORKA srpskog jezika Adrijana Ranković (31), iz Lajkovca, ubedljivo je trijumfovala na Četvrtoj olimpijadi u poznavanju ruskog kao stranog jezika, koju je organizovao Državni univerzitet u Sankt Peterburgu. Pobedu je ostvarila u onlajn takmičenju, u oštroj konkurenciji više od 8.600 učesnika iz celog sveta.

Foto: Privatna arhiva

Adrijana je briljantno odgovorila na sva pitanja iz oblasti leksike i gramatike ruskog jezika, kao i zadatke na osnovu zadatog teksta. Potom, bila je nenadmašna i u proveri sposobnosti razumevanja i interpretacije zvučnog i pisanog teksta na ruskom jeziku. Od kada je započeta 2019, na ovoj Olimpijadi učestvovalo je više od 27.000 ljudi iz 151 države.

- Uz obaveštenje i čestitku za pobedu, koja mi je stigla sa prestižnog Sanktpeterburškog univerziteta, posebno je naznačeno da je do sada veoma mali broj učesnika ostvario takve rezultate - ponosno kaže Adrijana za "Novosti". - Uskoro će mi stići i specijalna diploma za osvojeno prvo mesto na ovogodišnjoj Olimpijadi u poznavanju ruskog kao stranog jezika.

Foto: Vikimedija

Državni univerzitet u Sankt Peterburgu

Master profesor srpske književnosti, koja deo vremena provodi i u Beogradu, na privremenim i povremenim poslovima iz svoje struke, otkriva nam da je ruski jezik počela da uči na Filološkom fakultetu u glavnom gradu, pre svega iz ljubavi prema literaturi. Znanje ruskog jezika pomoglo joj je, kaže, da nauči mnogo o kulturi i umetnosti ove velike zemlje i naroda.

PREDNOST ČITANjA ORIGINALA

KADA sam bila mala, omiljena mi je bila "Pesma o keruši" Sergeja Jesenjina, želela sam da je pročitam u originalu - priča Adrijana. - Kasnije sam zavolela i Majakovskog, Cvetajevu, Ahmatovu, Pasternaka, Bloka i mnoge druge pesnike. Naravno, ruski je i jezik Tolstoja i Dostojevskog. Volim, takođe, i savremenu rusku fantastiku, na primer Peljevina i Gluhovskog. Osim toga, volim i interesujem se i za druge jezike, zato sam izabrala da studiram komparativnu književnost... 

- Oduvek su me privlačili slovenski jezici - naglašava Adrijana. - Odlučila sam da na Olimpijadi učestvujem iz radoznalosti, da proverim kako ću se snaći na tako velikom takmičenju. Ali, iskreno, nisam imala velika očekivanja, s obzirom na to koliko nadmetanje ima učesnika. Kada sam rešila testove, pretpostavljala sam da nisam pravila greške i sa nestrpljenjem sam očekivala rezultate, koji su to i potvrdili. Pobeda na Olimpijadi u Sankt Peterburgu mi je izuzetno važna, kao potvrda znanja ruskog jezika i nagrada za uloženi trud.

Foto: Vikimedija

Konkurs Univerziteta za Olimpijadu

Uz to, kako naglašava, osvojeno prvo mesto daje prednost pri upisu na Sanktpeterburški univerzitet, što bi joj u budućnosti mnogo značilo, ako se odluči da upiše doktorske studije... 

Pogledajte više