MILENKA DRŽI ZOV SENOKOSA I BOROVA: U poseti poslednjem stočaru kolibaru u Borju, na obroncima Murtenice, kojima se širi miris livada

Dragoljub Gagričić

10. 09. 2023. u 14:50

OSTAĆU u Borjima do Tomindana ili koji dan duže, zavisi kad će pasti sneg. Pre neku godinu je zabelelo tek za Aranđelovdan... Imam još da pokosim dva hektara livade, pa da četiri vagona sena prevezem dole u selo, spremim ogrev...

Foto D. Gagričić

Ovako govori Milenko Šuljagić (53), dok tabanamo po travnatom tepihu od njegove kolibe u Milojevića ogradi, pa do Karađorđeva šanca, Stajišta i prema Lisičini, a pogled puca do Čigote na Zlatiboru i Brijača, najvišeg vrha Murtenice.

- Od` Baljko, od` Cvetko, na, na...!!! odjeknu iz grla mog domaćina carstvom tišine, na senokosima i među borovima, a uskoro preko proplanka pretrčaše dva vola.
- Imaju dve tone... Da letos nisam rabadžijao i izvuko 500 kubika građe, imali bi još 200-300 kilograma. Svakog dana u rabadžiluku ili kad je tov imaju obrok od pet kila koncentrata - kaže Milenko.

Borja su letnje stanište čobana, predeo planine između Borove glave, Ljubiške previje, Duboke doline i Zelenog brega ispod puta za Čigotu. S proleća su familije Šuljagići, Karajankovići, Zečevići, Savkovići, Grujičići i Šišakovići iz novovaroškog sela Draglica izgonile stoku na pašu, kupile kajmak i sir. Ostajalo se do mrtve jeseni, a neki i zimovali u kolibama, koje su kao i mlekare i štale građene od brvana borovine.

Foto D. Gagričić

Imale su ovde kolibe 22 porodice, na mobama se zakašalo i po 20 kosača. Ostari i prosu se selo... A šteta je jer je ova trava sitna i blagodet za stoku, pašnjaci unedogled, seno teško, a goveda i ovce stalno na otvorenom i na glasu kod trgovaca... Kad zavoliš miris livada i borovine, pa izvore i ovo prostranstvo - onda ne možeš to da napustiš! - objašljava jedini kolibar.

U planini ne može bez zaprege - Milenko Šuljagić, Foto D. Gagričić

Usamaljenik u planini gaji četiri vola, tri krave, tridesetak ovaca i stalno zebe da odnekud ne banu kurjaci i šakali. Inače, desna ruka su mu žice električne čobanice, pogotovu one "stare Slovenke", čije akumulatore ne mora da puni po dva meseca. U sakupljanju letine pomognu mu deca Arsenije i Ljubinka, kad im obaveze i poslovi u Užicu dozvole. Pre neki dan u Borja je došla i strina Ljubinka (88) iz zajedničkog domaćinstva, da sinovac nije sam, a i kako kaže, da je mine želja i još koji put pogledom zagrli drage predele na kojima je život provela u čobanluku.

- Još poneko dogoni stoku na pašu i tov, kao Vladimir Joksimović iz Ljubiša na imanje ujaka, ali ne konači u Borjima. Inače, red je da nas vlast pogleda i ispravi one propuste izvođača na atarskom putu, a nadamo se da će nam mlevenjem kamena u majdanima i kamionima i valjkom pomoći Vojska i Šumska uprava.

Ljubinka ceo život provela u čobanluku, Foto D. Gagričić

Pitki izvori

REČICA Rzav, na kojoj je brana Ribničkog jezera, izvire u Borjima. Ovde su brojni izvori, među kojima su poznati Kristova i Motina stublina, pa Karajansko vrelo.
- Voda izvora Stajište je pitka, led'na, a ne udara u grlo! Ako si jeo pečenje, posle nje si - gladan! Oni koji je piju - nemaju problema sa organima za varenje - kazuje Milenko.

Ljubinka ceo život provela u čobanluku, Foto D. Gagričić

Struja prešla Rzav

- DALEKOVOD sa čajetinske strane je prešao Rzav, nedaleko od reke struju ima desetak starih koliba i novih objekata. Ima oko dva kilometra do moje kolibe, komšija i dr Radosava Šuljagića, koji je podigao kuću. Valjalo bi da i mi nešto sagradimo i ostavimo deci... - nada se Šuljagić.

Pogledajte više