ZASLUŽENO U VRHU TURISTIČKE PONUDE SRBIJE: Posle sedam dana dobrog roštiljanja i zabave u Leskovcu završen gastronomski festival

Igor Mitić 28. 08. 2023. u 12:38

Da nema razloga za brigu oko toga da će specijaliteti od leskovačkog roštilj mesa zadržati isti miris i ukus kojim decenijama bez reči ostavljaju i najizbirljivije gurmane na ovogodišnjoj 33. „Roštiljijadi“ potvrdio je i mladi Leskovčanin Ognjen Ivanović. On je napravio najveću pljeskavicu „iz ruku“ tešku 5,4 kilograma, 850 grama težu u odnosu na dosadašnji rekord, dok je na takmičenju majstora roštilja, gde su apsolutnu dominaciju zadržale roštiljdžije iz Leskovca, osvojio prvo mesto u pripremi ćevapa.

foto: TOL

Da mladih kulinarskih nada ima i širom regiona pokazalo je takmičenje učenika srednjih ugostiteljskih škola na kojem su, u konkurenciji sedam obrazovnih ustanova iz Srbije, Severne Makedonije i Bugarske, sveukupnu pobedu odneli Pavle Pavlović i Kristina Nikolić iz Turističke škole u Čajetini.

foto: TOL

Najbolji u pripremi ćevapa bili su đaci iz Ćustendila, dok su u kategoriji pljeskavica pobedili Ana Spasojević i Uroš Grgić iz Beograda. Sveukupni pobednici iz Čajetine pobedili su u nadmetanju za najbolju inovaciju u kojoj su prvo mesto podelili sa Milošem Vasevim i Lazarom Erićem iz Vrnjačke Banje.

„Roštiljijada“ je najznačajnija turistička manifestacija u gradu na Veternici, jedna od tri najvećih u Srbiji, koja redovno okuplja veliki broj posetilaca iz zemlje i inostranstva. Finale ovog festivala je uvek najveselije i po pravilu najposećenije. Minulog vikenda Leskovcem su, sudeći po registarskim tablicama automobila, šetali gosti iz svih zemalja regiona i velikog broja gradova Srbije: od Subotice i Sombora, preko Kraljeva, Valjeva, Beograda i Trstenika do komšija iz Prokuplja, Niša, Pirota i Vranja. Među gostima iz inostranstva najviše je državljana Severne Makedonije, Bugarske i Slovenije.

foto: TOL

- Sa prijateljima dolazim na ovaj festival od 2010. godine. Ne propuštam ni jednu „Roštiljijadu“. Ljudi su divni. Hrana preukusna. Zagarantovan provod. Stekao sam ovde prijatelje, pa čak i poslovne partnere – kazao nam je jedan gospodin iz Maribora kome, sudeći po praznim flašama vina na stolu, ni maligani ne mogu ništa.

Veselo društvo zatekli smo u jednoj od prepunih leskovačkih kafana na putu do centra grada gde je formiran čuveni „Leskovački voz“ koji čine štandovi sa skarama. Na njima cvrče specijaliteti od leskovačkog roštilj mesa spremljenog po recepturi koja se nije menjala decenijama.

foto: TOL

- Pusti brate, ne znam gde nam je glava. Kako je bilo, bilo je. Sada ima posla. Mora da se radi – kratko je prokomentarisao jedan od majstora koji je navikao na vrelinu sa roštilja, ali ne i na to da se i sam na prži na vrelom asfaltu.

Izuzetno toplo vreme nije smetalo turistima da šetaju popularnom „roštiljskom promenadom“ gde je bilo nanizano više od 20 štandova sa tradicionalnim specijalitetima. Trgovalo se u okolnim radnjama, veselilo u improvizovanim kafanama u centru grada, igralo i pevalo do zore. Jedan od „veseljaka“ je svima poručio da „puste brigu na veselje“, dok je pevačicu kitio domaćim i po nekom od evropskih novčanica...

„Roštiljijada“ se ne može zamisliti bez pripreme najveće pljeskavice na svetu. Ova će ostati upamćena po tome što je rekord pomeren za čak 12,8 kilograma roštilj mesa. Poznate leskovačke roštiljdžije Predrag Lazarević i Ljubiša Đorđević su se sedmi put zaredom upisali u anale ove manifestacije. Oblikovali su i ispekli pljeskavicu tešku 80 kilograma.

Mnoge njihove kolege propustile su ovu feštu jer su, tokom letnje sezone, angažovani u brojnih restoranima u zemljama regiona. Roštiljdžija iz Leskovca tražena je „roba“ i u srpskim kafanama. Svi koji su minulih sedam dana probali ovdašnji ćevap ili pljeskavicu znaju i zašto.

ODLIČNA ZABAVA

„Roštiljijadu“ je svojim spektakularnim koncertom otvorio Željko Samardžić. Za dobru zabavu, na dobro posećenim koncertima, bili su zaduženi i: „Bajaga i instruktori“, „Tropiko bend“, Petar Grašo, „Ju grupa“, Snežana Đurišić i Dragan Kojić Keba, dok su manifestaciju zatvorili odabrani izvođači sa ovogodišnjeg „Nišvila“.

Pogledajte više