I DAME RUDARI NAŠE SU BLAGO: Sa udarnicima i udarnicama velikog srca, danas, na njihov dan, u njihovoj "Resavici" (FOTO)

Zorica Gligorijević

06. 08. 2023. u 17:53

RUDARI - udarnici, pregaoci, radnici velikog srca. Danas, kao i svakog 6. avgusta, na njihov dan, setimo se tih tihih heroja današnjice, setimo i zabeležimo - rudari su naše blago.

FOTO: Privatna arhiva

I tako, iz godine u godinu i "Novosti" svedoče o njihovom mukotrpnom radu. Odnedavno, svedočimo i da su u ovom - "muškom" poslu i dame, neustrašive i poštovane. Ovoga puta družimo se sa svima njima koji rade u okviru Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) "Resavica" u Resavici gde godišnje iskopaju oko 400.000 tona uglja.

- Iznenadili smo se kada su se i žene prijavile da rade u proizvodnji uglja. Doduše, ne kao kopači i radnici na teškim poslovima na iskopu, već oko transportnih traka i grabuljara. Do sada su u jamu po potrebi silazile samo žene geolozi, normirci, merači, rudarski inženjeri, ali kako zakon dozvoljava ženama da rade u jami, pre dva meseca u rudniku "Rembas" zaposleno je šest žena, na poslovima koji su usklađeni sa Konvencijom međunarodne organizacije rada o zaposlenju žena na podzemnim radovima u rudnicima svih kategorija. On je sada jedini rudnik u okviru "Resavice" u kome rade žene. Svi su oduševljeni njihovim radom, pogotovu što one svakog dana u jamu ispraćaju i svoje sinove, muževe, unuke, braću - ne krije ponos, u razgovoru za "Novosti" pomoćnik direktora JP PEU "Resavica", Milica Petrović.

Jedna od neustrašivih dama je i Sabrina Petrović (33), koja je u "četvrtom bloku" rudnika "Rembas" zaposlena na radnom mestu jamski vozač. Njen suprug Marko, rudar, nije mogao da poveruje kada mu je rekla da želi da radi u jami kao NK radnik.

- Ekipa je sjajna. Nas četiri smo se odlično uklopile, radimo na poslovima puštanja u rad jamskih transportnih traka i grabuljara, kao i na izvozu. Rudari su u početku bili skeptični, ali, kada su videli da se odlično snalazimo, prihvatili su nas. U rudniku je mnogo bolje, jer mi se, dok sam radila kod privatnika na benzinskoj pumpi nije znao "ni svetak, ni petak", a i veća je plata. Kada sam prvi put sišla 300 metara ispod zemlje, najviše me je bilo strah miševa. Sada se ne plašim ni kada pacovi prođu pored mene - s osmehom nam priča Sabrina i dodaje da rudnik hrani, pored njih dvoje supružnika, i četvoro njihove dece.

Ugledajući se na nju, i njena majka Gordana Galetić (49) počela je mesec dana kasnije da radi na istim poslovima u Senjskom rudniku, dok je u "četvrtom bloku" njena sestra Dušica Radisavljević (41), čiji su deda, otac i ujaci radili u rudniku.

- Kada smo prvi put krenule u jamu, rekla sam da zamislimo da silazimo u pećinu i da se ne plašimo. Nikada nismo odbile nijedan posao... - kaže Dušica za naš list.

Generacije Veljkovića iz Senjskog Rudnika svoj hleb su zarađivale u jami. Svetozar i njegov sin Mirko radili su kao rukovaoci rudarskih mašina, pa je Mirkov sin Dragan rešio da nastavi tradiciju.

- Završio sam srednju školu za rudarskog tehničara. Potom sam polagao ispit za palioca mina. Osećam veliku odgovornost svaki put kada treba da zapalim mine, ali nije lako ni kada se prvi put siđe u jamu. Kasnije sve postane rutina. Osim toga, volim svoj posao - veli Dragan.

Inače, budžet despotovačke, ali i osam ostalih opština u kojima postoje rudnici za podzemnu eksplotaciju uglja, koji posluju u okviru "Resavice", od ove godine svakog meseca puni se od rudne rente koja je počela da se uplaćuje prvi put od osnivanja preduzeća.

Koliko je opstanak ove kompanije važan i pored toga što mnogi "zagovaraju" tzv. zelenu energiju, najbolje se pokazalo nedavno, kada je došlo do energetske krize. Svih devet rudnika svakodnevno je radilo u tri smene kako bi se obezbedila što veća količina uglja za potrebe elektrana. Proizvodnja bi, zaključuju naši domaćini, mogla da bude veća, ali nedostaje barem stotinak zaposlenih, od NK radnika do rudarskih inženjera. Zato je konkurs za prijem jamskih, kao i ostalih radnika u proizvodnji otvoren non-stop. 

Deca i penzioneri

SVOJ dan rudari su u "Resavici" obeležili na poseban način. Manifestacije, koje su završavaju danas počele su od 2. do 6. avgusta nizom manifestacija. Pored kulturno-umetničkog programa, rudari su se takmičili u pravljenju podrgrada, što im je uvek zanimljivo, jer, iako to svakodnevno rade, u njima proradi takmičarski duh. Održani su tradicionalni susreti rudara penzionera, Rudničana i Ravnorečana, dečiji viteški festival udruženja "Beli orlovi"...

Sećanje na 1903. godinu

DAN rudara u Srbiji ustanovljen je u znak sećanja na 6. avgust 1903. godine kada su se rudari Senjskog rudnika kod Despotovca izborili štrajkom za povratak na posao trojice otpuštenih kolega.

Radnici su uspeli u nameri i da im se poboljšaju uslovi rada, pa su tako dobili i skraćenje radnog vremena, besplatno ulje za lampe za osvetljavanje jama koje su do tada sami plaćali...

Za ponos i četa spasilaca

U OKVIRU "Resavice" postoji i četa za spasavanje sa 268 članova, čiji je komandant direktor JP PEU "Resavica", Saša Spasić. Pored spasavanja prilikom nesreća u rudnicima, četa učestvuje i u vanrednim situacijama, kao što su to činili i prilikom poplava. Ponudili su pomoć i Turskoj posle nedavnog razornog zemljotresa. Vatrogasna četa ima 83 člana i učestvuje u vanrednim situacijama, ne samo u okviru rudnika već i na teritorijama svih opština na kojima se rudnici nalaze. Obe su obučene i spremne da reaguju stručno i blagovremeno.

Pogledajte više