NOTAMA SPOJIO MORAVU I DRINU: Kompozitor je u rodnom selu slušao "svatovac", koji mu je, tvrde stručnjaci, bio nadahnuće za čuveni marš

S.BABOVIĆ

27. 07. 2023. u 11:33

JUBILARNA 20. muzička manifestacija "Stanislav Binički", koja se svake godine u danima oko 27. jula, datuma rođenja velikog kompozitora održava u Jasiki kod Kruševca, večeras će biti zatvorena koncertom Gudačkog kvarteta "Binički", dela istoimenog ansambla Ministarstva odbrane. U porti Crkve Svetog Prokopija biće otvorena i izložba radova likovne kolonije, a potom će biti položeno cveće na bistu Biničkog.

Foto:S.Babović

Davne 1872. godine, u Jasiki, na lokaciji gde je danas škola, bila je kasarna, a ona je i mesto gde se rodio slavni kompozitor. Upravo je pored Zapadne Morave, veliki umetnik pronalazio inspiraciju za najčuveniju vojničku koračnicu "Na Drinu".

- Binički je kao već odrastao dolazio u kafanu baš kod Morave i tu slušao "svatovac". Kasnije su stručnjaci zaključili da su upravo te note bile nadahnuće za slavni marš. U našem selu živeo je samo tri godine i malo je nedostajalo da strada. Iz bunara u koji je upao, spasao ga je pobratim Stefan Tufegdžić - priča za "Novosti" Lidija Užarević, predsednica KUD "Stanislav Binički" iz Jasike.

Otac Stanislava Biničkog, Stevan (1840-1903), bio je graditelj pontonskog mosta preko Zapadne Morave i komandant Treće pontonske čete. Otuda se porodica našla kraj Kruševca. Prekoputa nekadašnje kasarne i današnje škole, koja upravo nosi ime po kompozitoru, odjekuju zvona Crkve Svetog Prokopija. Svakoga jula u ovoj bogomolji održava se likovna kolonija i deo Muzičke manifestacije "Stanislav Binički".

- Binički je kršten u crkvi od dasaka, neposredno pre nego što se izgradila nova crkva - pričao je protojerej Ivan Milanović.

Binički iz Kruševca odlazi za Niša, potom u srpsku prestonicu, pa u Minhen. Završio je dva fakulteta - Prirodno-matematički na tadašnjem Filozofskom fakultetu u Beogradu, i u Minhenu Muzičku akademiju kod profesora Jozefa Rajubergera. Vratio se u Srbiju i u Beogradu učestvovao u razvoju muzičke i pedagoške delatnosti. Osnovao je Beogradski vojni orkestar, filharmoniju, muzičku školu. Ostavlja dubok trag u istoriji. Deo nje, nalazi se u Legatu oca i sina, Stanislava i Stevana Biničkog. Požuteli rukopisi originalnog notnog zapisa čuvenog marša, dokumenti, porodične fotografije, partiture, crteži, ilustracije, gotovo stotinu dragocenih predmeta iz zaostavštine.

- U legatu su i zapisi pesama od 1887. do 1893. godine, zapis prve srpske opere "Na uranku", rukopis "Mijatovke", dok je na fotografijama zabeleženo i buđenje jugoslovenstva po osnivanju Kraljevine SHS, kroz serije koncerata orkestra Kraljeve garde, pod dirigentskom palicom Stanislava Biničkog - ispričao je ranije za "Novosti" Kosta Radić, istoričar koji je bio zadužen za legat.

Poštovanje na svakom koraku

POŠTOVANjE prema nasleđu koje je ostavio kompozitor Stanislav Binički, u Jasiki se može videti na svakom koraku, ali i u Kruševcu. Stefana Josifović, čukunuka velikog umetnika, otkrila je prošle godine bistu (na slici) čuvenog kompozitora ispred škole u Jasiki. Iste godine, na Trgu kosovskih junaka u Kruševcu, osnivač prve srpske opere dobio je spomenik.

BONUS VIDEO - OSLIKAVANjE HRAMA U TRSTENIKU: Pogledajte kako izgledaju prvih 1.000 kvadrata

Pogledajte više