LETEĆE GRDOSIJE PARAJU NEBO: "Novosti" na najvećem svetskom salonu aeoronautike u Buržeu kod Pariza

Maketa "Nove generacije lovaca" (NGF), aviona koji pripada "Borbenom vazdušnom sistemu budućnosti" (FCAS), jedna je od glavnih atrakcija na najvećem svetskom aeronautičkom salonu u Buržeu pored Pariza, koji od ponedeljka do nedelje po 54. put u svojoj istoriji otvara vrata za široku publiku. Nedelja je bio dan posvećen za medije, a "Novosti" su imale priliku da posete ovu najvažniju smotru najnovijih dostignuća u oblasti civilnog i vojnog letenja i svemirskih letilica.

Foto: Goran Čvorović

Evropski projekat NGF, koji zajedno sprovode Francuska, Nemačka i Španija, a u koji bi uskoro trebalo da se uključi i Belgija, očekivan je s nestrpljenjem, a namenjen je da zameni "rafale", "jurofajtere" i "F-18" od 2035. do 2040. godine. U njegovoj proizvodnji došlo je do napetosti između kompanija "Daso" i "Erbas". One su, donekle, splasle, ali su obe firme, ipak, na Buržeu odlučile da odvojeno pokažu prototip ovog najnovijeg evropskog letačkog dostignuća.

Bijenale u Buržeu održava se prvi put posle četiri godine, jer je prošlo izdanje otkazano zbog pandemije kovida, pa je ovo prilika da aviokonstruktori pronađu novi elan posle godina krize, ali i da odgovore na sve veće zahteve za zaštitu klime i čovekove okoline.

Na izložbenom prostoru od čak 125.000 kvadrata predstavlja se 2.500 izlagača. U halama i na otvorenom, na pisti, izloženo je 158 aviona i helikoptera, a tu su i dronovi i letelice posebne namene, kao što je leteći taksi. Iz SAD je došlo čak 425 izlagača, a prestavljaju se konstruktori iz još 46 država. Rusija nije dobrodošla, u kontekstu rata u Ukrajini. Najbrojniji su domaćini, sa 1.130 firmi. Očekuje se oko 320.000 posetilaca. Biće, po tradiciji, izvedeni i aero-mitinzi.

Od noviteta, "Daso" prestavlja svoj novi "Falkon 6H", "Erbas" A321 HLR" koji će biti uveden u funkciju sledeće godine, a puno interesovanja vlada i za "Lokid Martinovu" letilicu "F-35".

Svojom impozantnošću pleni i gigantski "Erbas" A400M u službi francuske vojske, čiji svaki od četiri motora razvija snagu od čak 11.000 konja. Ko bi rekao da ova grdosija leti kao pero.

"Daso" je ponudio i zanimljivu simulaciju letenja na "rafalima" sa 3D vizirom. Probali smo, bez vrtotlavice, da "poletimo", uradimo luping nad morem, a zatim i sletimo na nosač aviona. Nije jednostavno, ali utisak je spektakularan.

- Pojednostavili smo komande i prilagodili ih za široke mase – objašnjava nam Toma sa štanda ove kompanije.

Za ljubitelje većih visina, izlože su i makete svemirskog broda "Arijan".

Kao i uvek, glavni će biti rivalitet između "Erbasa" i "Boinga". Očekuje se da "Turkiš erlanz" naruči čak 600 aviona, ali tajna ostaje do poslednje trenutka, ko će od dve svetski poznate firme najviše od toga profitirati. Možda će i loukost kompanija "Indigo" naručiti još 500 aviona od "Erbasa"... U svakom slučaju, obrtaće se desetine milijardi evra.

KAD "POLETI" NOVAK

Kada je obezbeđenje na štandu "Erbasa" videlo akreditaciju dopisnika "Novosti", odmah je usledila reakcija.

- Srbija? Novak Đoković! Pozdravite Novaka, njegov sam veliki fan – poručio je Ahmed, poreklom iz Pakistana, koji sada živi u Francuskoj i radi na ozbezbeđenju.

Odmah se oko njega stvorilo nekoliko njegovih kolega, od kojih su neki, igrom slučaja, prethodnih dana radili na Rolan Garosu, a Novak je, naravno, bio glavna tema.

Foto: Goran Čvorović

Falkon 6h

Foto: Goran Čvorović

Izložbene hale

Foto: Goran Čvorović

Salon u Buržeu

Foto: Goran Čvorović

Avioni na pisti

Foto: Goran Čvorović

Originalni dizajn

Foto: Goran Čvorović

Erbas A400M, grdosija koja pleni

Foto: Goran Čvorović

Na pisti

Foto: Goran Čvorović

Burže

Foto: Goran Čvorović

"Novosti" na Salonu

Foto: Goran Čvorović

Rakete Arijan

Foto: Goran Čvorović

Simulator letenja

Foto: Goran Čvorović

Glavna zvezda, novi evropski borbeni avion NGF
Pogledajte više