POMEN HRABROM PILOTU POGINULOM U NATO AGRESIJI: Sećanje na herojstvo pukovnika Milenka Pavlovića

B. PUZOVIĆ 04. 05. 2023. u 18:30

DAN sećanja u čast pilota pukovnika Milenka Pavlovića već se duboko urezao u kolektivno sećanje generacija koje žive ne samo u Valjevu nego i u čitavoj Srbiji. Ponosan sam na činjenicu da je Valjevo, čije je nebo hrabro branio Milenko Pavlović, sačuvalo uspomenu na njega, njegov život i herojski čin. To je i obaveza svih generacija koje će doći posle nas. Odajemo počast pilotu pukovniku Milenku Pavloviću, ali i svim znanim i neznanim junacima koji su svoje živote dali za ovu zemlju i obavezujemo se da ćemo u miru svojim znanjem i radom graditi Valjevo i Srbiju.

Foto: B. Puzovic

Ovo je rekao Lazar Gojković, gradonačelnik Valjeva, juče tokom obeležavanja godišnjice pogibije pilota pukovnika Milenka Pavlovića, legendarnog komandanta 204. Lovačko-avijacijskog puka Vojske Jugoslavije, u vazdušnoj bici nad gradom na Kolubari u vreme NATO agresije 1999. godine.

Vikipedija

HEROJ Pukovnik-pilot Milenko Pavlović

Pred spomenikom Pavloviću u Ulici vladike Nikolaja Velimirovića, episkop valjevski Isihije služio je pomen sa sveštenstvom i položeni su venci i cveće.

Nad Valjevom juče, četiri minuta posle podneva, u znak sećanja na pilota Milenka Pavlovića, preleteo je, u niskom letu, “mig 29” Vojske Srbije, za čijim komandama je bio major Danijel Batočanin. Pavlović je poginuo kada je njegov “mig 29”, kojim se suprotstavio višestruko moćnijoj avijaciji NATO, oboren iznad Valjeva. Imao je 40 godina, a posthumno mu je dodeljen zlatni letački znak. U njegovom rodnom Gornjem Crniljevu kod Osečine podignut je spomenik hrabrom pilotu.

Pogledajte više