"ŽIVIM, A NISAM ŽIVA": Nada Milić u ratu 1999. godine izgubila dva sina, treći preminuo od tuge za braćom

M. MARKOVIĆ

03. 04. 2023. u 21:44

NADA i Dragoljub Milić tri sina su imali. Srđana i Bobana (26), rođene u istom danu. I Gorana, dve godine starijeg. U Prištini su živeli. Kad su sazreli da odluke donose sami, Goran se opredelio za ekonomiju, radio je na carini. A, dvojac mlađih, posle osnovne, upisao je Vojnu gimnaziju u Beogradu, posle su školovanje nastavili na Vojnoj akademiji. Srđan je poželeo da što pre obuče oficirsku uniformu, preusmerio se na jednogodišnje školovanje i završio u činu potporučnika, artiljerca. Boban, u činu poručnika, diplomirao je na Akademiji Kopnene vojske, smer pešadija.

Foto: Privatna arhiva

Bili su sigurni da za njih počinje novi život. Onda je počeo novi rat. Strašniji nego ikad. Počelo je novo vreme. Vreme smrti i razaranja. NATO je napao SRJ. Prve bombe su pale na Kosovo i Metohiju. Blizanci Milića bili su u prvim redovima odbrane. Srđan u 125. motorizovanoj brigadi, Boban u 72. bataljonu Prištinskog korpusa, i, početkom aprila, među prvim žrtvama upisanim u herojsku odbranu Kosmeta, te, '99.

Foto: Privatna arhiva

Sećanje majke Nade za "Novosti":

- Srđan je 1. aprila iz Srbice teško povređen dovezen u prištinsku bolnicu, a onda na VMA. Izdržao je tri dana. Četvrtog uveče su nam javili. Popadali smo od bola, suprug i ja. Goran nije verovao dok nismo otišli da ga prepoznamo. Boban još nije saznao. Kako i ko da mu javi. Kako da se rastanu, kad su bili nerazdvojni i kad nisu bili zajedno. Uspeo je ipak da ga poseti na VMA. Dozivao ga. Nas hrabrio. Vidim ja, osećam: "Ti, sine moj, samo nas tešiš. Tešiš i sebe..." A, kad smo Srđana ispratili Boban, jedva se odvajajući od groba, pruža mi sveću, kaže: "Majko, kad upalite za brata, upalite i za mene." Vratio se u svoj bataljon... Ni 10 dana nije bilo, punih, on je poginuo na prevoju Volujak kod Đakovice. I njega smo sahranili u Prištini. A gde ćemo? Mila naša deca, lepi naši božuri... Kuda će? Pali su za Kosovo, tu i neka počivaju, a blizu nas. Da im cveće zalivamo. Da ih dozivamo.

Srđan Milić/Foto: Privatna arhiva

Boban Milić/Foto: Privatna arhiva

Koji dan nakon što su Milići sahranili drugog sina, stigla je vest da su bezumnici počeli da razvaljuju srpske grobove u Prištini. Gotovo istovremeno i preporuka Srbima da napuste grad kako bi sačuvali živote. Nada i Goran su otišli u Kraljevo, a Dragoljub se javio Vojsci. "Želeo sam na metak, ali me ostavio da patim", govorio je.

Goran Milić/Foto: Privatna arhiva

Dragoljub Milić/Foto: Privatna arhiva

Ponovo Nadino sećanje:

- U Kraljevu, ni Dragoljub ni ja, danima nismo spavali. Voleli bismo da nam dođe san i oni u snu. Kasnije su dolazili, ali kratko, kao da je neko udesio da baš tada sna nema. Nas je morilo šta je s njihovim grobovima. Molili smo, preklinjali da im grobove preselimo u Kraljevo. I uspeli smo. Išla sam po mrtve sinove. Dragoljub nas je čekao u Merdaru. Ali nismo uspeli da se smirimo. Da makar malčice zalečimo rane... Morilo me što je Goran vidno venuo za braćom. I prepuče mu srce za braćom 13. maja 2000. A bio je pred ženidbom. Nesreća naša, treća. I tri rane, žive.

BONUS VIDEO: RUSI SE POKLONILI ŽRTVAMA NATO AGRESIJE - Ceo dan ostavljali cveće ispred ambasade Srbije

Pogledajte više