RIMSKI CAREVI IZ SRBIJE OSVAJAJU RIM: Velika izložba u srcu nekadašnjeg "svetskog carstva" (FOTO)

Boris Subašić 30. 03. 2023. u 18:00

RIMSKI carevi iz Srbije, njih 18 na broju biće s počastima dočekani u Kući senata (Curia Iulia) na Forumu, u srcu antičkog Rima, gde će boraviti od 16. maja do 14. jula ove godine.

Arheološki institut

Ovo "gostovanje" bista 18 rimskih careva, monumentalne makete Viminacijuma, prestonice provincije Gornje Mezije, trodimenzionalnih modela antropoloških tipova ljudi koji su u njoj živeli, kopija nakita i retko viđenih carskih predmeta iz italijanskih depoa organizovano je zahvaljujući rimskom Arheološkom parku Koloseum i beogradskom Arheološkom institutu.

Foto: D. N.

Konstantin iz Viminacijuma putuje u Rim

Oni su ovih dana potpisali važan ugovor o realizaciji izložbe projekta "Putevima rimskih imperatora" pod imenom Journey to the past - Itinerarium Romanum Serbiae - Viminacium u epicentru antičkog "svetskog carstva".

- Ova izložba na Rimskom forumu, u srcu antičke rimske države je konačno priznanje za 18 rimskih careva rođenih na prostoru današnje Srbije koji su spasli imperiju u njenom najtežem periodu - kaže prof. dr Miomir Korać, idejni tvorac i inicijator projekta i izložbe.

- Rimska izložba biće izuzetna jer će samo zbog nje neki predmeti vezani za careve sa prostora Srbije, ponajviše za Konstantina Velikog, biti izvučeni iz depoa i izloženi od strane Arheološkog parka Koloseum. Ta simbioza će pokazati koliko su bile jake spone između centra carstva i provincije i koliko je u 3. i 4. veku prostor današnje Srbije bio značajan za celokupnu rimsku državu.

Foto B. Subašić

Arehološki centar Domus Viminacijum

Putujuća izložba projekta "Putevima rimskih imperatora" Arheološkog instituta i Arheološkog parka Viminacijum u proteklih 13 godina je doživela uspeh u 21 gradu na četiri kontinenta, zbog čega je pozvana i u sam Rim.

- Organizacija izložbe i njena postavka u prostor Rimskog foruma, za istraživače Arheološkog instituta, a naročito arheologe predstavlja čast, ponos, ali i veliku obavezu - kaže dr Korać.

- Smatrali smo da predstavljanje rimskog nasleđa prevazilazi granice Srbije, a interesovanje koje je izazvao ovaj projekat učvrstilo nas je u tom uverenju. Institucije Srbije su prepoznale da ova izložba našu zemlju promoviše širom sveta u najboljem svetlu, pa su Ministarstvo kulture i Ministarstvo spoljnih poslova postali njeni glavni pokrovitelji.

Foto R. R.

Carska grobnica u Viminacijumu

Uspešna saradnja između Arheološkog instituta i Arheološkog parka Koloseum započela je 2019. angažovanjem dr Frančeske Boldrigini i dr Jelene Anđelković Grašar, a kao sledeći korak se najavljuje gostovanje Arheološkog parka Koloseum u Viminacijumu. Pored izložbe u Rimu će biti organizovan i naučni forum istraživača Arheološkog instituta i istraživača Koloseuma o značaju nasleđa rimskih careva sa teritorije Srbije. Forum i izložbu će otvoriti dr Alfonsina Ruso, direktorka Arheološkog parka Koloseum, dr Snežana Golubović, direktorka Arheološkog instituta i dr Miomir Korać.

STIGLI NA ČETIRI KONTINENTA

IZLOŽBA "Putevima rimskih careva obišla je četiri kontinenta. U Evropi je prikazana u Londonu, Budimpešti (dva puta), La Valeti i Pragu. U Severnoj Americi bila je u Njujorku i Vašingtonu po dva puta, po jednom u Bostonu, Čikagu, San Francisku i Los Anđelesu, a u Južnoj u Montevideu, Buenos Ajresu, Asunsionu, Braziliji, Santjago de Čileu, Limi, La Pazu i Santa Kruzu. U Africi je prikazana Maroku i Tandžiru.

Pogledajte više