"MAJKA OTADŽBINA" DELO JE SRBINA: Poginulima podignut spomenik na brdu Mamajev Kurgan

J. MATIJEVIĆ

02. 02. 2023. u 08:59

MONUMENTALNI spomenik na brdu Mamajev Kurgan u Volgogradu (Staljingrad), podignut u znak sećanja na Staljingradsku bitku, delo je Rusa srpskog porekla - Jevgenija Vučetića.

Foto Profimedija

Grandiozni monument dirljivog, epskog imena "Majka Otadžbina zove!", ovaj istaknuti vajar i umetnik oblikovao je uz tehničku pomoć arhitekte Nikolaja Nikitina.

- Trudili smo se da dočaramo pre svega nesalomivi moral i duh sovjetskih boraca i njihovu potpunu predanost otadžbini - opisivao je Vučetić ovo svoje delo.

Podstaknut statuom Nike sa Samotrake, grčke boginje pobede, spomenik "Majka otadžbina zove!", nadahnuto je nastajao čini se baš u slovenskom srcu i duši Jevgenija Vučetića.

Rođen je u Jekaterinoslavu, 15/28. decembra 1908. godine od oca, oficira ruske carske vojske Viktora Vučetića, Srbina iz Grblja, i majke Ruskinje Ane Andrejevne.

I sam Jevgenij bio je učesnik Velikog otadžbinskog rata i nosilac najviših nagrada i ordena u SSSR: Lenjinove nagrade, Staljinove nagrade, Ordena Lenjina, Ordena Otadžbinskog rata, a proglašen je i herojem socijalističkog rada. Bio je član i potpredsednik Akademije umetnika Sovjetskog Saveza.

Impozantni spomenik "Majka Otadžbina zove!" visok je 87 metara, a za najvišu građevinu na svetu bio je proglašen 1967. godine. Osim monumentalnosti izdvaja se i po izuzetnoj složenosti sa inženjersko-tehničkog gledišta, zbog karakterističnog stava žene: sa mačem u desnoj ruci podignutim visoko uvis, i levoj ruci koja poziva "u odbranu otadžbine". Skulptura žene bez mača je visoka 52 metra, a sam mač, težak 14 tona, "ide" u visinu još 33 metra. Koliki je poduhvat bilo podignuti ovakav spomenik ukazuje i to što je građen punih osam godina, od 1959. do 1967.

Osim ovog grandioznog spomenika na brdu Mamajev Kurgan, čija se veličina, kako kažu, može shvatiti samo kada se vidi uživo, najpoznatija dela Jevgenija Vučetića su i skulptura "Majka Otadžbina" u Kijevu, visoka 62 odnosno 102 metra, ali i velika dela "Vojnik - oslobodilac" u Berlinu, "Mačevi u plug" ispred zgrade Ujedinjenih nacija u Njujorku, nekoliko monumenata Parizu i mnogo spomenika širom bivšeg Sovjetskog Saveza.

Jevgenij Viktorovič Vučetić preminuo je 12. aprila 1974. godine, a sahranjen je na groblju Novodevičje u prestonici Rusije.

200 STEPENIKA

MEMORIJALNI kompleks na brdu Mamajev Kurgan podignut je na 26 hektara. Odmah po završetku bitke u Staljingradu, poginuli borci su ovde sahranjeni. Od podnožja do vrha uzvišenja, gde su premešteni posmrtni ostaci još 34.505 vojnika koji su branili grad, vodi 200 granitnih stepenika koji simbolizuju isto toliko dana krvave borbe.

Pogledajte više