OD VUNE IZRAĐUJU I SOLOMONOV ČVOR: Udruženje žena "Zlatno runo Sirmijuma" nedavno izabrano među 10 najboljih čuvara tradicije u Srbiji

S. Kostić

25. 01. 2023. u 10:30

PUSTOVANjE je najstarija tradicionalna tehnika ručnog valjanja vune, koja podrazumeva višečasovnu obradu (trljanje) vune toplom vodom i sapunom.

Foto S. Kostić

Vešte ruke na taj način od vune mogu da naprave svašta, da maštu sprovedu u delo, ali i da izrađuju starinske predmete koji odišu nostalgijom. Upravo time se bave članice Udruženja "Zlatno runo Sirmijuma" iz Sremske Mitrovice, čija je izrada unikatnih minijatura nedavno nagrađena i svrstana među 10 najboljih čuvara tradicije u Srbiji.

Ove kreativne žene vrednih ruku su, pre nekoliko godina u Sremskoj Mitrovici prošle obuku za ovaj stari i pomalo zaboravljeni zanat pustovanja - valjanja vune, od koje prave loptice, podmetače, sedalice, igračke... Ubrzo, potom, "pobrale" su veliki broj nagrada, a njihovi različiti predmeti otišli su širom sveta. Stari zanat ih je spojio, pa je pre četiri godine osnovano Udruženje. Ono se, uz veliku podršku lokalne samouprave, kao član Etno-mreže Srbije, bavi izradom rukotvorina, zasnovanih na kulturnom nasleđu Srema, kao i cele Srbije. A, najveća želja im je očuvanje naše tradicije i kulture.

- Trenutno imamo sedam aktivnih članica koje se isključivo bave pustovanjem vune.

Izrađujemo proizvode sa raznim motivima, a izdvojila bih za nas poseban, Solomonov čvor, jedan od prvih motiva pronađen na mozaiku u Carskoj palati Sirmijuma - kaže za "Novosti" Dajana Savićević, predsednica i koordinator Udruženja, dodajući da se njihovi proizvodi otkupljuju od raznih institucija i organizacija, da se koriste kao prigodni protokolarni pokloni, a mogu se videti i u prostorijama Turističke organizacije u Sremskoj Mitrovici.

Jedna od članica Udruženja, Olgica Savić (58), kaže da je ovu tehniku brzo zavolela, jer kroz nju može da se iskaže kreativnost.

- Na ovaj način ispunjavam slobodno vreme otkako sam u penziji, a lepo se i zaradi - ističe Savićka koja je polovinom decembra prošle godine i dobila nagradu "Čuvari tradicije", gde je svoje umeće predstavilo 40 majstora starih zanata iz 17 gradova i opština iz Srbije. Olgici je pripala nagrada za najbolju minijaturu u kategoriji pustovanje, gde je predstavila motiv jeleka na pustovanoj kugli.

Njena sugrađanka, takođe članica Udruženja, ali i Olgičina učenica, Anica Jelenković (43), na istoj izložbi u istoj kategoriji dobila je, takođe, nagradu. Ona je tehnikom pustovanja predstavila tradicionalnu kuću u Sremu.

- Došla sam na ideju da kroz moj rad, prikažem prozor kuće od moje prabake. Tu smo kuću, nažalost, pre par godina prodali, ali me za nju vežu lepe uspomene, a taj prozor mi je bio asocijacija na neke lepe događaji. Tako da sam moj rad, da budem iskrena, napravila od tuge - setno nam govori Jelenkovićeva, koja je po struci vaspitač i nezaposlena, ali je ipak uključena u rad sa najmlađima jer joj je sa vunom omogućen rad sa decom kroz radionice koje imaju po osnovnim školama.

VELIKE LOPTE

RUČNO valjajući vunu, vredne žene iz Sremske Mitrovice izrađuju zanimljive i neobične predmete. Za neke im je potrebno više sati, za neke više dana. Reč je o vunenim torbama, podmetačima, nakitu, igračkama... Njihovo udruženje je, istovremeno, jedino u Srbiji koje pravi velike pustovane lopte.

Pogledajte više