BOŽIĆNI ČOKOLADNI BRAUNIJI: Ukusan kolač sa brusnicom i orasima
Milena Tomasevic
26. 12. 2025. u 15:49
MIRIS čokolade, brusnice i oraha koji ispunjava dom najlepši je uvod u praznike. Ovi sočni brauniji su idealan desert za božićnu trpezu ili slatki poklon za drage ljude.
FOTO: Novosti
Sastojci:
- ½ šolje (113 g) neslanog putera
- 1 šolja crnih čokoladnih mrvica
- ¾ šolje kristalnog šećera
- ¼ šolje smeđeg šećera
- 2 velika jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- ¾ šolje višenamenskog brašna
- ¼ šolje kakao praha
- ¼ kašičice soli
- ½ šolje sušenih brusnica
- ½ šolje seckanih oraha ili pekana
- šećer u prahu za posipanje (po želji)
Priprema:
Zagrejte rernu na 175°C. Pleh dimenzija 20×20 cm obložite papirom za pečenje. Otopite puter i čokoladu zajedno, na pari ili tihoj vatri, mešajući dok ne postanu glatki i sjajni. Ostavite da se malo prohlade.
Umešajte kristalni i smeđi šećer u čokoladnu smesu. Dodajte jaja, jedno po jedno, zatim vanilu, mešajući dok smesa ne postane glatka i gusta. Umešajte brašno, kakao prah i so, samo dok se sastojci ne sjedine. Nežno dodajte brusnice i orašaste plodove.
Testo ravnomerno rasporedite u pripremljen pleh.
Pecite 22–28 minuta, dok se ivice ne stegnu, a sredina ostane mekana i kremasta. Potpuno ohladite pre sečenja. Po želji, pospite šećerom u prahu za praznični izgled.
Uživajte!
Pogledajte više