KROASAN SA DŽEMOM: Mirisom vraća u dane detinjstva
SAVRŠENO idu uz čaj ili kafu.
Foto: Printskrin Jutjub/ Domaći Recepti
Potrebno je:
- 600 g brašna
- 25 g kvasca
- 1, 5 dl mleka
- 1, 5 dl vode
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1 žumance
- 1 dl ulja
Za mazanje
200 g margarina
Za premaz:
1 belance
Za punjenje:
džem po želji
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi pomešajte kvasac, šećer, kašiku brašna, mlako mleko pai ostavite 15 minuta da se aktivira. Dodajte žumanca, ulje, so, hladnu vodu i brašno, pa zamesite fino glatko testo i odmah ga podelite na 4 dela. Oblikujte u pravougonik pa na svaki deo narendajte margarin i svaki uvijte u rolat. Zatim pokrijte i ostavite tako pola sata da odstoje. Prvi deo uzmite i podelite na 5 delova pa svaki razvaljajte oklagijom i preko njega narendajte margarin, sem na peti deo.Ređajte jedan preko drugog, pa tako naređane opet oklagijom rastanjite i izrežite na trouglove. Na svaki trougao nanesite kašičicu džema, urolajte i stavite u pleh obložen pek papirom. Ponovite postupak i za preostala 3 rolata. Pustite kroasane 20 minuta da odstoje. Premažite onda umućenim belancetom. Pecite kroasane oko 20 ak minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
(Alo)