BUGARSKE RUŽICE: Nežne, slatke i neodoljive - Kolač koji ćete obožavati!
MEKANE, aromatične i vizuelno privlačne, bugarske ružice su savršeno rešenje za sve koji vole domaće poslastice. Ovaj recept kombinuje hrskavo testo i blago slatki fil od oraha i pekmeza, čineći svaku ružicu malim užitkom za nepce.
FOTO: Novosti
Sastojci:
Testo:
- 1 jaje
- 2 žumanca
- 200 gr masti (ili maslac)
- oko 600 gr brašna (može malo više ili manje)
Kvasac:
- 1,5 dl mleka
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica suvog kvasca
Fil:
- 2 belanca
- 200 gr mlevenih oraha
- 100 gr šećera
- 2 kašike pekmeza od šljiva (ili drugog po želji)
Priprema:
Kvasac: Zagrejati mleko da bude mlako, dodati šećer i kvasac, promešati i ostaviti nekoliko minuta da se aktivira.
Testo: U veću posudu staviti jaje, žumanca i mast, lagano sjediniti. Dodati malo brašna, pa umešati kvasac. Postepeno dodavati brašno i umesiti meko testo koje se ne lepi za ruke. Pokriti i ostaviti da naraste oko 1 sat.
Fil: Belanca i šećer umutiti u čvrst sneg. Dodati mlevene orahe i pekmez, lagano sjediniti.
Oblikovanje: Naraslo testo premesiti i kidajući manje loptice veličine oraha, rastanjiti ih na dlanu ili radnoj površini. U sredinu staviti kašiku fila, spojiti krajeve i stegnuti da dobijete oblik ružice.
Pečenje: Ružice ređati na pleh obložen papirom za pečenje, sa malo razmaka. Peći na 180°C oko 20 minuta, dok ne porumene.
Završnica: Ohlađene ružice posuti šećerom u prahu.
Uživajte!