ČUVENI RECEPT STARE JUGE: Vodena torta ponovo osvaja Balkan
NEKADA davno, u skoro svakoj svesci sa receptima, prvo mesto zauzimala je ova poslastica.
Foto: Printskrin Youtube
Glavna caka kod ovog kolača nije u testu, nego u zalivanju. Da kora ne bi bila gnjecava, hladan kolač se preliva vrelim sirupom, ili obrnuto.
Šta ti treba za biskvit i preliv?
Ovo je mera „sedmica“, sve ide po sedam.
Biskvit:
7 jaja (domaćih, ako može)
7 kašika šećera
7 kašika brašna
Malo praška za pecivo (po želji, da bolje nadođe)
Preliv (Sirup):
500 ml vode
200 g šećera
2 vanilin šećera (za onaj miris starinske kuhinje)
Priprema bez puno muke
Prvo umutiti jaja i šećer dok ne postanu penasti. Lagano umešati brašno i prašak za pecivo, pa izliti u pleh i peći dok ne porumeni. Dok se patišpanj hladi, skuvati vodu sa šećerom i vanilom.
Čim prelijete biskvit, ostavite ga da se dobro ohladi, najbolje u frižideru.
Nećete verovati koliko obična voda i šećer mogu da promene običan biskvit i pretvore ga u vrhunsku poslasticu.
(Krstarica)