ČUVENI RECEPT STARE JUGE: Vodena torta ponovo osvaja Balkan

V.N. 21. 12. 2025. u 18:43

NEKADA davno, u skoro svakoj svesci sa receptima, prvo mesto zauzimala je ova poslastica.

Foto: Printskrin Youtube

Glavna caka kod ovog kolača nije u testu, nego u zalivanju. Da kora ne bi bila gnjecava, hladan kolač se preliva vrelim sirupom, ili obrnuto. 

Šta ti treba za biskvit i preliv?

Ovo je mera „sedmica“, sve ide po sedam.

Biskvit:

7 jaja (domaćih, ako može)
7 kašika šećera
7 kašika brašna
Malo praška za pecivo (po želji, da bolje nadođe)

Preliv (Sirup):

500 ml vode
200 g šećera
2 vanilin šećera (za onaj miris starinske kuhinje)

Priprema bez puno muke

Prvo umutiti jaja i šećer dok ne postanu penasti. Lagano umešati brašno i prašak za pecivo, pa izliti u pleh i peći dok ne porumeni. Dok se patišpanj hladi, skuvati vodu sa šećerom i vanilom.

Čim prelijete biskvit, ostavite ga da se dobro ohladi, najbolje u frižideru. 

Nećete verovati koliko obična voda i šećer mogu da promene običan biskvit i pretvore ga u vrhunsku poslasticu.

(Krstarica)

Pogledajte više