GRČKA TORTA: Recept koji osvaja na prvi zalogaj - Hit na svakom porodičnom okupljanju!
OVA torta, iako izgleda raskošno, priprema se jednostavno i sigurno će postati hit na svakom porodičnom okupljanju.
FOTO: Novosti
Sastojci za jednu koru (peku se 4 kore):
- 5 belanaca
- 6 kašika šećera
- 5 kašika mlevenih oraha
- 5 kašika mlevene plazme
- 2 ravne kašike brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
Priprema:
Umutiti belanca u čvrst sneg. Postepeno dodavati šećer i mutiti dok se šećer potpuno ne otopi. Špatulom lagano umešati mlevene orahe, plazmu i prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo. Peći četiri kore na 200°C oko 15 minuta. Korišćen je kalup prečnika 26 cm.
Fil
Sastojci:
- 20 žumanaca
- 18 kašika šećera
- 8 kašika brašna
- 6 kašika gustina
- 1,4 l mleka
- 250 gr maslaca ili margarina
- 200 gr crne čokolade
- 80 gr mlečne čokolade
- 80 gr bele čokolade
- 90 gr lomljene plazme
Priprema:
Žumanca umutiti sa šećerom, brašnom i gustinom da nema grudvica. Mleko zagrejati do pred vrenje i umešati pripremljenu smesu. Kuvati na srednjoj vatri dok se fil ne zgusne. Potpuno ohladiti. Posebno umutiti maslac (ili margarin) i umešati u ohlađeni fil.
Fil podeliti na dva dela:
Veći deo, dodati otopljenu crnu čokoladu (ovo je crni fil).
Manji deo, dodati seckanu mlečnu i belu čokoladu + lomljenu plazmu (ovo je žuti fil).
Slaganje torte: kora, crni fil, žuti fil, kora
Ponavljati redosled do kraja, završiti filom.
Uživajte!