BAUNTI TART BEZ PEČENJA: Savršena poslastica za ljubitelje kokosa i čokolade
AKO ste ljubitelji poznatih Baunti čokoladica, ovaj tart će vas osvojiti na prvi zalogaj! Bogata kombinacija kokosa, bele i tamne čokolade, sve u savršenoj ravnoteži ukusa, a najbolje od svega — priprema se bez pećnice!
FOTO: Novosti
Sastojci:
Podloga
- 300 gr keksa
- 100 gr crne čokolade
- 60 gr putera
Kokosov sloj
- 160 gr kokosovih pahuljica (oko 2 šolje)
- 150 gr bele čokolade
- 250 ml slatke pavlake (36% mm)
- 50 gr kokosovog ulja
Glazura
- 150 ml slatke pavlake (36% mm)
- 70 gr crne čokolade
- 70 gr mlečne čokolade
- 20 gr kokosovog ulja
Dekoracija
- 3 baunti (ili slične kokosove) pločice
- 1 kašika kokosovih pahuljica
Priprema:
1. Podloga
Kalup za tartu sa odvojivim dnom podmažite puterom. Sameljite keks u procesoru hrane dok ne dobijete fine mrvice. Istopite čokoladu na pari, a posebno otopite puter. Umešajte puter u mrvice, zatim dodajte čokoladu i sve dobro izjednačite. Utisnite smesu u kalup (dno i stranice), pomoću čaše za ravnomernost. Ostavite u frižideru da se stegne 1 sat.
2. Kokosov sloj
U činiju sipajte kokosove pahuljice. U šerpi zagrejte pavlaku i kokosovo ulje skoro do ključanja. Dodajte belu čokoladu i mešajte dok se potpuno ne otopi. Prelijte smesu preko pahuljica i dobro promešajte. Ravnomerno rasporedite preko podloge i ohladite najmanje 2 sata.
3. Glazura
Zagrejte pavlaku i kokosovo ulje do ivice ključanja. Dodajte čokolade i mešajte dok se ne dobije glatka, sjajna smesa. Kada se malo prohladi, prelijte preko kokosovog sloja. Hladite u frižideru 4–5 sati, najbolje preko noći.
4. Dekoracija
Iseckajte Baunti pločice i rasporedite po površini. Pospite kokosovim pahuljicama za efektan završni izgled.
Uživajte!