LISNATI ŠTAPIĆI SA BRI SIROM I DŽEMOM OD MALINE: Elegantno, jednostavno i neodoljivo!
KREMASTI bri, slatko-kiselkast džem od maline i miris svežeg timijana stvaraju savršenu ravnotežu ukusa. Idealni su kao predjelo uz čašu vina, kao grickalica za praznični sto ili brza, a efektna zakuska.
FOTO: Novosti
Sastojci
Za štapiće:
- 1 list lisnatog testa, odmrznut
- 120–150 gr bri sira, isečenog na tanke kriške
- 4 kašike džema od maline ili jagode (po ukusu)
- 1 kašičica svežeg timijana ili bosiljka (plus malo za ukrašavanje)
- 1 jaje, umućeno (za premaz)
Opciono za završnicu:
- 1 kašika meda ili javorovog sirupa
Priprema
Zagrejte rernu na 200°C i obložite pleh papirom za pečenje. Tanko isecite bri sir i pripremite džem po izboru. Razvaljajte lisnato testo u pravougaonik (oko 25×30 cm). Na jednu polovinu rasporedite džem od maline ili jagode, preko njega poređajte kriške bri sira i pospite timijanom ili bosiljkom.
Preklopite drugom polovinom testa i lagano pritisnite oklagijom da se slojevi spoje. Isecite testo na trake širine 1,5–2 cm. Svaku traku pažljivo uvijte nekoliko puta da dobije lepu spiralnu formu, pa je stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite štapiće umućenim jajetom, pospite malo morske soli i po želji još malo bilja. Pecite 15–20 minuta, dok ne postanu zlatni, naduveni i mirisni.
Dok su još topli, premažite ih tankim slojem meda ili javorovog sirupa za sjaj i fini, blago karamelizovan ukus. Poslužite tople ili ohlađene — biće podjednako neodoljivi!
Uživajte!