POSNE ORAH KOCKE: Jednostavan za pripremu, a izgledom i ukusom ne zaostaje ni za jednim „mrsnim“ kolačem!
Kada poželite nešto slatko tokom posta, ove posne orah kocke biće pravi izbor. Lagana kora, osvežavajući limunski fil i bogati čokoladno-orahov sloj čine savršenu kombinaciju ukusa.
FOTO: Novosti
Sastojci
Kora:
- 200 gr šećera
- 100 ml ulja
- 200 ml kisele vode
- 100 gr mlevenih oraha
- 300 gr brašna
- 10 gr praška za pecivo
Fil I:
- 250 gr margarina
- 150 gr šećera u prahu
- 100 gr mlevenog keksa
- sok i korica pola limuna
Fil II:
- 100 ml vode
- 200 gr šećera
- 200 gr mlevenih oraha
- 100 gr čokolade ili kakao krem table
Glazura:
- 100 gr čokolade
- 3 kašike ulja
Priprema
Kora:
Prvi fil:
Penasto umutiti omekšali margarin i šećer u prahu.Dodati sok i koricu limuna, zatim mleveni keks. Dobro izjednačiti i naneti ceo fil na ohlađenu koru.
Drugi fil:
U šerpi pomešati šećer i vodu, pa kuvati 2 minuta da se napravi sirup. Skinuti sa vatre, dodati mlevene orahe i mešati. Odmah dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi. Ako je fil previše gust, dodajte malo vode; ako je previše redak, dodajte malo oraha ili keksa. Naneti preko prvog fila i poravnati.
Glazura:
Istopiti čokoladu sa uljem i ostaviti da se prohladi. Zatim preliti preko kolača i ravnomerno rasporediti.
Serviranje:
Kada se glazura stegne, isecite na kocke. Kolač je spreman za posluživanje — mekan, mirisan i bogat!
Uživajte!