BELE MAK ŠTANGLICE: Neodolljiva kombinacija maka i bele čokolade
Milena Tomasevic
30. 10. 2025. u 13:30
Ako volite kolače koji izgledaju jednostavno, a ukusom osvajaju sve redom – bele mak štangle su pravi izbor za vas! Spoj finog maka i kremaste bele čokolade daje neverovatnu ravnotežu ukusa – dovoljno slatko, a opet osvežavajuće i lagano.
FOTO: Novosti
Sastojci:
- 1 pakovanje korica za rozen tortu (8 kora, koristi se 7)
Fil:
- 300 gr kristal šećera
- 300 ml mleka
- 300 gr mlevenog maka
- 100 gr mlevenog keksa
- 250 gr maslaca ili margarina
Glazura:
- 150 gr bele čokolade
- 4 kašike ulja
Za posnu verziju koristite margarin i posnu čokoladu.
Priprema:
U šerpicu sipajte mleko i šećer, pa zagrejte do ključanja. Dodajte mak, smanjite temperaturu i kuvajte 3 minuta uz mešanje. Skinite sa ringle i u vreo fil umešajte maslac, zatim dodajte i mleveni keks. Sve dobro sjedinite. Ostavite nekoliko minuta da se fil malo prohladi i zgusne. Filujte kore toplim filom. Prekrijte kolač streč folijom, pritisnite daskom i ostavite u frižideru preko noći. Sutradan pripremite glazuru: na tihoj vatri otopite čokoladu i ulje, prohladite i prelijte kolač. Vratite u frižider da se glazura stegne.
Uživajte!
Pogledajte više