KOLAČIĆI OD BRESKVI U KALUPU ZA MAFINE: Sočna poslastica za sve prilike
Ako tražite desert koji je i lep na izgled i neodoljivog ukusa, ovi kolačići od breskvi su pravi izbor. Kombinacija karamelizovanog voća i mekane, vlažne kore ujediniće se u malim zalogajima koji mirišu na leto. Priprema je jednostavna, a rezultat je efektan kolač koji će oduševiti i goste i ukućane.
FOTO: Novosti
Sastojci
Za sloj od breskvi:
- 3 zrele breskve, isečene na kriške
- 75 gr neslanog putera, otopljenog
- 200 gr smeđeg šećera
Za koru:
- 150 gr brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/4 kašičice soli
- 100 gr šećera
- 2 velika jaja
- 80 ml punomasnog mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema
Kalup za mafine podmažite puterom ili obložite papirnim korpicama.
Napravi karamelu: U maloj šerpi otopite puter, dodajte smeđi šećer i mešajte dok se ne pretvori u gustu karamelu. U svaki kalup sipajte po kašiku karamele, zatim poređajte nekoliko kriški breskve.
U činiji pomešajte brašno, sodu i so. U drugoj činiji umutitite jaja sa šećerom, pa dodajte mleko i vanilu. Na kraju lagano umešajte suve sastojke.
Preko breskvi u kalupu sipajte testo, otprilike do 2/3 visine svakog udubljenja.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 20–25 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju (proveriti čačkalicom).
Hlađenje i vađenje: Ostaviti 5 minuta da odstoje, zatim pažljivo okrenuti kalup na tacnu da breskve budu gore.
Uživajte!