SLATKI MALI IZVRNUTI ANANAS: Vočni kolač koji će da vas osvoji na prvi zalogaj
Ovaj kolač neverovatno je popularan u Americi, a pravi ga i sve više naših domaćica. Proverite zašto!
Foto Shutterstock
Potrebno je:
za donji deo:
- 2 konzerve ananasa
- 15 trešanja
- 150 g otopljenog maslaca
- šolja smeđeg šećera
- kašičica cimeta
Za kolač:
- 4 jajeta
- 1,5 šolja šećera
- 2 kašičice vanila ekstrakta
- 1,5 kašičica cimeta
- 3 kašike kisele pavlake
- 1,5 šolja soka od ananasa (sačuvanog iz konzerve)
- 1,5 šolja ulja
- 2,5 šolje brašna
- 1/2 šolje kokosovog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
Priprema kolača:
Otopljeni maslac sipajte u dublji pleh veličine 40x26 cm, pa preko pospite smeđi šećer, pomešan sa cimetom. Zatim na to poređajte oceđene kolutove ananasa i u sredinu svakog stavite po jednu trešnju. Dobro umutite mikserom šećer, jaja i vanilu, pa dodajte ulje, kiselu pavlaku i sok, pa sve pomešajte. Potom dodajte brašno, kokos, prašak za pecivo, so i cimet i sve lagano sjedinite. Tako pripremljenu smesu polako prelijte preko ananasa. Pecite u rerni, prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, 45 minuta, odnosno u zavisnosti od rerne - proverite čačkalicom da li je gotovo. Kada je kolač pečen ostavite ga da odstoji desetak minuta da se ohladi i zatim ga okrenite na veću tacnu ili tanjir. Najbolje je da ga poslužite dok je na sobnoj temperaturi, uz sladoled ili šlag.