KOLAČ ZA POŽELETI: Nežni avokado
Meikan, ukusan, mirisan, lep na oko - ovaj kolač je sve ono o čemu ste sanjali.
Foto Shutterstock
Potrebno je:
- avokado
- sok od limete
- 225 g mekanog maslaca
- 200 g šećera
- kesica vanilin šećera
- prstohvat soli
- 4 jajeta
- 350 g brašna
- kesica praška za pecivo
- 50 g mlevenih badema
- 50 ml mleka
Za glazuru:
- 200 g šećera u prahu
- sok i narendana kora liemete
Za dekoraciju:
- 50 g iseckanih jagoda
Zagrejte rernu na 180 stepeni i zamastite i pobrašnjavite duguljasti kalup za kolače (dužine 25 cm). Avokado prepolovite i odstranite mu košticu pa „meso“ izvadite kašikom i štapnim mikserom ga dobro umutite sa sokom od limete. Omekšali maslac penasto umutite mikserom, sa obe vrste šećera. Zatim dodajte jedno po jedno jaje, u razmacima od po 10 sekundi, uz neprestano mućenje mikserom. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i mlevene bademe. U testo postepeno dodavajte mešavinu od brašna, mus od avokada i mleko pa lagano sve umutite mikserom. Testo izlijte u kalup i stavite da se peče oko jedan sat (nakon 40 minuta prekrijte kolač folijom da ne bi previše potamneo). Da biste pripremili glazuru mikserom pomešajte sve sastojke i prelijte preko ohlađenog kolača, pa ga pospite iseckanim jagodama.