SA MEDOM I BADEMIMA: Limun mafini
Mekani, slatki, osvežavajući, ovi kolači savršen su izbor za doručak ili užinu, ali i kao desert.
Foto Shutterstock
Potrebno je:
- 2 jajeta
- 125 g brašna
- 125 g mlevenih badema
- 2 kašike jogurta
- kašika soka od limuna
- 140 g meda
- šolja brusnica
- kašičica sode bikarbone
- narendana korica limuna
Odvojite belanca od žumanaca. Stavite med da se greje u šerpici. Počnite mikserom da mutite belanca, a kada med dostigne oko 115 stepeni sipajte ga u tankom mlazu u belanca, uz neprestano mućenje. Umutite žumanca sa narendanom limunovom korom, sokom od limuna i jogurtom, dodajte sodu bikarbonu, brašno i bademe, promešajte pa, uz miksovanje, dodajte dve kašike umućenih belanaca. Zatim sve to izručite u ostatak belanaca i lagano sjedinite, pa umešajte brusnice.
Ovako dobijenu smesu rasporedite u kalupe za mafine i pecite ih u rerni, prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, 20-25 minuta. Izvadite mafine iz rerne i ostavite ih da odstoje oko 15 minuta u kalupima, pa ih izvadite i poslužite.