MAFINI OD BANANE SA CIMETOM I KREMASTIM PUNJENJEM OD KIKIRIKI PUTERA: Zdravija verzija dobro poznate poslastice
Spremaju se brzo i lako, a ne zna se da li su ukusniji topli ili hladni.
Foto: Printscreen/Facebook
Sastojci:
- 2 zrele banane (izgnječene)
- 1/4 šolje grčkog jogurta
- 1/4 šolje meda ili javorovog sirupa
- 1 jaje
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 šolja ovsenog brašna
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice cimeta
- 1/4 kašičice soli
- 1/4 šolje putera od kikirikija (za fil)
Priprema:
Zagrejte rernu
Podesite rernu na 175°C i obložite kalup za mafine od 12 šoljica papirnim korpicama ili ih lagano podmažite.
Pomešajte vlažne sastojke
U velikoj posudi izgnječite banane viljuškom dok ne postanu glatka masa. Dodajte grčki jogurt, med ili javorov sirup, jaje i vanilu. Mešajte dok se potpuno ne sjedini i ne postane kremasto.
Dodajte suve sastojke
U vlažnu smesu dodajte ovseno brašno, sodu bikarbonu, cimet i so. Mešajte dok se ne sjedini. Testo treba da bude gusto, ali da se može mazati kašikom.
Napunite kalupe za mafine
Kašikom stavite oko 1 kašiku testa na dno svake korpice za mafine. Dodajte 1 kašičicu putera od kikirikija direktno u sredinu svake korpice, a zatim dodajte još testa dok korpice ne budu pune do oko 3/4 i puter od kikirikija ne bude potpuno prekriven.
Pecite
Pecite 18 do 22 minuta, ili dok vrhovi ne porumene i čačkalica umetnuta blizu ivice (ne u sredinu!) ne izađe čista.
Ostavite mafine da se hlade u plehu 5–10 minuta pre nego što ih prebacite na rešetku. Poslužite tople da biste uživali u toj kremastojj sredini — ili sačuvajte za kasnije grickanje.
(Still)