IDEALAN ZA LJUBITELJE LEŠNIKA: Karamel tart, kremasti dezert koji se topi u ustima
Osim što veoma atraktivno izgleda, ovaj tart je neverovatno ukusan. Deluje komplikovano za pravljenje, ali zapravo nije.
Foto Shutterstock
Potrebno je:
Za korpice:
- 100 g maslaca
- 50 g prah šećera
- kašičica tečne arome vanile
- jaje
- oko 250 g glatkog brašna
Za karamel:
- 200 g šećera
- 4 kašike vode
- 2 dl slatke pavlake za šlag
- 40 g maslaca
- 1/2 kašičice soli
Još:
- 50 g celih pečenih lešnika
Priprema karamel tarta sa lešnicima
Hladan maslac i šećer umutite mikserom, dodajte navedene sastojke za pripremu korpica i umesite glatko testo. Metalne kalupe za korpice premažite maslacem. Po kuglicu testa stavite u svaku korpicu, malo ga utisnite, prekrijte najlon kesicom pa preko utisnite drugu, malo manju korpicu. Pritisnite dobro. Zatim uklonite gornju korpicu i kesicu, a višak testa isecite nožem. Ukoliko vam je ovo suviše komplikovano, korpicu možete oblikovati i prstima.
Testo izbockajte viljuškom na nekoliko mesta i pecite u rerni, prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko 15 minuta (dok ne dobije boju). Malo ohladite i izvadite korpice iz kalupa. Filujte ih lešnicima i prelijte toplim karamelom, koji ćete pripremiti na sledeći način: šećer i vodu zagrejte bez mešanja, samo povremeno protresite šerpicu. Kad se šećer otopi i dobije zlatnu boju lagano ulijte slatku pavlaku i dogrejte, mešajući. Dodajte maslac i so i kada bude potpuno tečna – spremna je za upotrebu!