PUNJENE KROFNE: Vazdušaste i bogate najkremastijim vanil kremom, poslastica kojoj niko ne može da odoli
Najmekše krofne punjene vanil kremom koje ste ikada probali.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
za testo:
- Brašno 500 g
- Suvi kvasac 1 kesica
- Mleko 250 ml
- Žumanca 2
- Jaje 1 celo
- Šećer 60 g
- Vanil šećer 1 kesica
- Omekšali puter 50 g
- So prstohvat
- Korica limuna 1
- Ulje za prženje po potrebi
Za punjenje (vanilin krem):
- Mleko 500 ml
- Žumanca 2
- Gustin 2 kašike
- Šećer 100 g
- Vanilin šećer 1 kesica
- Puter 30 g
Priprema:
U mlako mleko dodajte kvasac i kašičicu šećera, ostavite da zapeni 10 minuta. Umutite jaja, žumanca, šećer, vanilu, koricu limuna i so. Dodajte nadošli kvasac i postepeno dodajte brašno, pa umesite meko, glatko testo. Na kraju dodajte puter i mesite dok se potpuno ne upije (oko 10 minuta). Pokrijte i ostavite da naraste jedan sat, dok ne udvostruči volumen. Razvucite testo na debljinu 1–1.5 cm, pa modlom (čašom) vadite krofne. Pokrijte i ostavite da narastu još 20–30 minuta. Pržite u dubokom ulju (ulje ne sme biti prevruće – testirajte čačkalicom ili komadićem testa). Pržite sa obe strane do zlatno-smeđe boje. Vadite na ubrus.
Umutite žumanca, šećer i gustin sa malo mleka. Ostatak mleka zagrejati sa vanilin šećerom. Sipati smesu u vrelo mleko i kuvati dok se ne zgusne. Dodati puter i mešati dok se ne istopi. Ohladiti. Ohlađene krofne napunite kremom pomoću šprica ili poslastičarskog džaka. Posuti šećerom u prahu po vrhu.
(superrecepti)