TRIGONA: Grčki desert koji se ne odbija, a pomera granice dobrog ukusa
Slatkiš koji se pojede za tren oka, za prave sladokusce.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za kore:
- 500 g kora za pitu (filo testo)
- 100 g rastopljenog putera
Za krem:
- 500 ml mleka
- 100 g šećera
- 4 žumanca
- 50 g kukuruznog skroba
- 1 kašičica vanilin šećera
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Poređajte kore za pitu jednu preko druge, svaku premazujući rastopljenim puterom. Isecite na kvadrate veličine oko 10x10 cm. Svaki kvadrat savijte u trougao. Poređajte na pleh obložen papirom za pečenje i pecite dok ne porumene, oko 10-15 minuta. Ostavite da se ohlade. U šerpi pomešajte mleko i polovinu šećera, stavite na srednju vatru i zagrejte do vrenja.
U međuvremenu, pomešajte žumanca, preostali šećer, kukuruzni skrob i vanilin šećer dok ne dobijete glatku smesu. Kad mleko provri, postepeno dodajte smesu od žumanaca, stalno mešajući dok se ne zgusne. Sklonite s vatre, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi. Umutite slatku pavlaku i pomešajte sa ohlađenim kremom. Svaki pečeni trougao napunite kremom i poslužite.
(trpeza)