HILANDARSKA TORTA: Kraljica čokoladnih poslastica sa Svete Gore, kremasta i preukusna
Recept je veoma star, a dobvija se poslastica koja se ne odbija.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
15 jaja
Za koru:
- 10 kašika šećera
- 10 kašika mlevenih oraha
- 2 kašike kakaa
Za fil:
- 300 g čokolade za kuvanje
- 125 g putera
- 5 kašika šećera
Za dekoraciju:
- 50 g mlevenih oraha
- malo rendane crne ili bele čokolade
- čokoladni ukrasi
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi 10 jaja sa šećerom umutite mikserom. Dodajte mlevene orahe i kakao pa sjedinite varjačom. U pleh obložen pek papirom preručite smesu. Pecite 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Puter sa izlomljenom čokoladom otopite na pari. Od preostalih jaja odvojite balanca od žumanca. Belanca sa šećerom umutite u čvrst sneg. Zasebno, umutite žumanca pa dodajte otopljenu čokoladu sa puterom. Umutite. Dodajte belanca pa mutite. Ostavite fil u frižideru da se stegne. Koru podelite na dva dela, da dobijete dve. Prvu koru premažite filom. Stavite preko drugu koru. Premažite filom celu tortu. Nanesite mlevene orahe sa strane torte, i po krajevima gornje površine. Belom čokoladom i ukrasima dekorišite sredinu torte.
(trpeza)