SLATKI ORAŠČIĆI: Recept koji morate probati
Starinski kolači u koje ćete se zaljubiti na prvi pogled.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- ½ šolje (od 200 ml) šećera u prahu
- 1 jaje
- 125 g putera
- 10 ml kiselog mleka
- 3 šolje brašna
- Prstohvat soli
- 1 vanilin šećer
Fil:
- 1 šolja mleka
- 2 kašike šećera
- 1 kašika brašna
- 125 g putera
- 1 vanilin šećer
- 2 kašike kakaoa
Priprema:
Umutite jaje sa šećerom u prahu, dodajte omekšali puter, kiselo mleko, prstohvat soli i vanilin šećer. Izmešajte pa dodaje brašno i zamesite meko testo. Pravite loptice veličine lešnika. Stavite u kalup za oraščiće. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20-30 minuta. Treba da dobiju svetlobraon boju.
Fil: Ugrejte polovinu mleka i kristal šećera. Dodajte preostalu količinu mleka i brašna. Mešajte polako dok se ne zgusne. Odvojeno umutite omekšali puter i šećer u prahu. Dodajte vanilin šećer, kakao, zatim dodajte malo po malo ohlađenog fila uz neprestano mešanje.
Punite hladne oraščiće filom i spajajte po dva da dobijete ceo orah. Ostavite da odstoje preko noći kako bi omekšali.
(trpeza)