POSNA BAJADERA: Mnogima omiljeni sitni kolač
Jovana Vasić
14. 03. 2025. u 15:00
Bajadera sa razlogom važi za kraljicu sitnih kolača, a ova posna varijanta podjednako je ukusna kao i mrsna.
Foto: Jutjub/Printskrin/
Sastojci:
- 500 g šećera
- 200 g posnog mlevenog keksa
- 150 g mlevenih oraha
- 200 ml vode
- 130 g posnog margarina (na sobnoj temperaturi)
- 3-5 štangli posne čokolade
Za čokoladnu glazuru:
- 3 štangle posne čokolade
- 2-3 kašike ulja
Priprema:
Sipajte šećer u šerpu, pa mu dodajte vodu i stavite da provri. Potom sklonite s ringle i ostavite da se hladi oko pet minuta.
U jednoj dubljoj činiji pomešajte mlevene orahe i mleveni keks, pa ih prelijte ušpinovanim šećerom. Odmah potom, dok je još vrelo, ubacite margarin isečen na kockice i mešajte dok se ne sjedini.
Podelite ovu smesu na dva dela, pa u jedan umešajte otopljenu čokoladu.
Dok je smesa vruća ili topla, stavite preko tamnog dela beli, pa secite na pravougaonike i dobro pritisnite da se zalepi.
Otopite čokoladu s malo ulja, pa time prelijte kolač. Stavite u frižider da se lepo stegne.
(glossy)
Pogledajte više