VAZDUŠASTE, MEKANE, PRAVE SE BRZO I LAKO: Turske kape - Kolač za koji su vam dovoljna dva jaja

Jovana Vasić 11. 02. 2025. u 15:50

Turske kape su neodoljivo vazdušaste i mekane, a nije ih uopšte komplikovano napraviti! Uglavnom i sve namirnice uvek imate u kuhinji, te ovaj kolač začas može da se nađe na vašoj trpezi. Svako ko je probao ovaj kolač, oduševio se ukusom.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 1 kvasac
  • prašak za pecivo
  • 250 ml ulja
  • 500 g brašna
  • 250 ml hladnog mleka
  • 3 kašike kakao praha

Preliv:

  • 5 kesica vanilin šećera
  • litar vode
  • 3 čaše šećera

Priprema:

Umutite jaja, ulje i mleko, pa umesite sa oko 300 grama brašna, praškom za pecivo i kvascem. Prepolovite smesu i umešajte kakao u jednu polovinu. Posle postepeno dodajte brašno u oba dela.

Ostavite da naraste na toplom. Potom isecite na komadiće oba dela, pa ih valjajte po stolu prstima i motajte - najpre spiralno, a onda i u krug.

Ne treba da podmazujete tepsiju. Pecite na 200 stepeni dok ne porumene.

Za to vreme stavite da se kuva preliv oko pet minuta, pa zatim zalijte kolač dok je još topao (ne sme da bude vreo).

(still)

Pogledajte više