MEDOVIK TORTA: Čuvena ruska poslastica, čudesan spoj medenih kora i kremastog fila

Novosti online

29. 03. 2024. u 14:47

Medovik kolač iako izgleda kao da ga je komplikovano spremiti, uopšte nije. Jako se brzo pravi i vredi svakog truda. Savršen spoj ukusa meda i maskarpone sira na tankim koricama nateraće vas da se zaljubite u njega na prvi zalogaj.

Foto: Shutterstock

Sastojci za koru:

  • 2 jajeta
  • 200 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 1 kašičica sode
  • 4 pune kašike meda
  • 3 kašike mleka
  • 1 vanilin šećer
  • 600 g brašna

Sastojci za fil:

  • 100 g šećera
  • 700 ml kisele pavlake
  • 400 g maskarpone sira
  • 200 ml slatke pavlake

Priprema:

1. Kore: najpre umutiti belanca čvrsto te im dodati žumanca i šećer. Dodati potom sve sastojke osim maslaca i brašna i sve lepo sjediniti. Prebacite na ringlu i onda dodati maslac u smesu. Mešajte sve vreme dok se maslac ne istopi i stvori se kao pena od kreme. Kada se istopi sklonite 10 minuta sa strane da se ohladi pa dodajte brašno malo po malo. Umesite rukama loptu na pek-papiru.

2. Testo podeliti na 10 delova i razvucite na pek papiru male kore. Kada razvučete, obručom od 18-20 cm, napravite oblik kruga a sve ono što ostane sa strane stavite na papir i pecite zajedno sa korama jer ćete sa tim posipati gotovu tortu. Peče se na prevrnutom plehu na 180° između 5 i 7 minuta (kada rubovi porumene, gotovo je ). Ostavite na ravnoj podlozi da se ohlade.

3. Fil: prvo umutite slatku pavlaku dok ne dobijete čvrstinu kao šlag pa dodajte ostalo. Sve pomešajte tako da krem bude bez grudvica.

4. Kore slažete u kalupu i premazujete ih filom, a zatim ih ostavite preko noći u frižideru. Sutradan pospete sa onim mrvicama koje ste pekli zajedno sa korama.

Sada vam preostaje samo da uživate u ovom medenom specijalitetu. 

(Still)

Pogledajte više