IZNENADIĆETE SE - SUPER RECEPT ZA ČUVENU ROZEN TORTU: Sigurno niste znali da u fondan treba da dodate komad margarina

Novosti online

07. 01. 2024. u 16:10

ROZEN torta je starinska poslastica koja se nekada pravila mnogo komplikovanije nego danas, jer ste kore sami morali da pravite. Danas možete da ih kupite u svakoj prodavnici, ali opet treba da uložite malo truda i preciznosti kada pravite ovu čuvenu poslasticu.

Foto Jutjub/Printskrin/ Domaći Recepti

Fondan je ovde najkomplikovaniji za pripremu, ali postoje cake koje će vam pomoći da on ispadne savrešno. Prvo, dodajte par kapi limuna da se šećer ne kristalizuje, a onda i parčence margarina koji će pomoći da ne puca. Poslužite posle ukusne badnje večere.

Potrebno:

* 1 pakovanje korica
* 240 g margarina
* 380 g šećera
* 400 g mlevenih oraha
* 2 kesice vanilin šećera

Za fondan: 

* 300 g šećera u prahu
* vrela voda
* crvena boja za kolače
* par kapi limuna

Priprema:

Šećer i vanilin šećer sipajte u šerpu i prelite vodom, da ogrešne. Kada krene da vri sklonite sa šporeta i dodajte mlevene orahe. Promešajte i ostavite da se ohlati. Margarin sobne temperature dobro umutite. Zatim dodajte ohlađeni fil sa orasima i sve dobro sjedinite mikserom. Pleh obložite providnom folijom, pa stavite jednu koru.

Premažite je filom, pa stavite drugu koru i tako ređajte dok ne utrošite sve sastojke.

Foto: Shutterstock

Poslednji red treba da bude kora. Pokrijte providnom folijom i preko stavite drugi pleh, a onda i nešto teško da pritisne, pa stavite u frižider preko noći. Sutradan napravite glazuru tako što ćete šećer u prahu staviti u neku posudu, a preko polako sipajte ključalu vodu. Sipajte je postepeno, jer smesa za fondan ne sme da bude retka.

Stavite par kapi crvene boje i promešajte. Nakon toga sipajte i 2-3 kapi limunovog soka, a ako želite da fonadan ne puca dodajte malo parče margarina koji će se otopiti u vreloj smesi. Vrelu smesu za fondan brzo premažite preko torte i ostavite u frižideru da se stegne.

(StvarUkusa/Mondo)

Pogledajte više