SAVRŠEN FIL OD KARAMELIZOVANOG ŠEĆERA I LEŠNIKA: Posne grilijaš oblande koje krckaju u ustima

Novosti online

04. 01. 2024. u 15:30

OBAVEZNO isprobajte ovaj recept. Posne grilijaš oblande su savršeni sitni kolači koji će ulepšati svaku trpezu.

Foto Shutterstock

Oblande sa čokoladom su starinski kolač, naš predlog je da napravite posne grilijaš oblande. Kombinacija krckavog karamelizovanog šećera sa lešnicima i oblandama je savršena i ne postoji osoba koja će odoleti.

Potrebno:

* 200 g šećera
* 100 g lešnika
* 10 oblandi
* 200 g margarina

Za fil: 

* 200 g šećera u prahu
* 200 ml vode
* 1 kesica vanilin-šećera
* 100 g mlevenih oraha ili lešnika

Recept za grilijaš oblande:

Otopite šećer u šerpi uz neprestano mešanje, a onda dodajte seckane lešnike. Brzo mešajte kako bi se šećer i lešnici sjedinili. Sipajte grilijaš na pek-papir i poravnajte. Ostavite da se stegne. U šerpu sipajte vodu, šećer u prahu i vanilin šećer.

Kuvajte dok ne dobijete gust sirup, sve vreme mešajte. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Zatim dodajte seckane lešnike i promešajte. U fil dodajte margarin koji ste otopili, pa sve lepo sjedinite mikserom. Izvadite grilijaš iz frižidera i dobro ga izblendirajte, pa dodajte u fil i promešajte. Oblandu stavite na pleh obložen pek-papirom, pa premažite filom i preko stavite drugu oblandu. Tako radite dok ne utrošite sve. Poslednji red treba da bude oblanda. Pokrijte folijom i stavite nešto teško preko. Ostavite preko noći da se stegne u frižideru ili na terasi.

(StvarUkusa/Mondo)

Pogledajte više