NEODOLJIVI UKUS, KOLAČ SA LEŠNIKOM: Kremasti čokoladni fil i lešnik daju simfoniju ukusa

Novosti online

10. 12. 2023. u 16:00

SPOJ kremastog čokoladnog fila i lešnika daju neodoljiv ukus ovom kolaču.

Foto Shutterstock

Potrebno:

Za koru:    

* jaja,2 komada
* šećer,350 g
* brašno,280 g
* prašak za pecivo,1 kesica
* ulje, 200 ml
* mleko,300 ml
* lešnik,100 g

Za fil:    

* jaja,1 komad
* šećer,150 g
* margarin,125 g
* čokolada za kuvanje,100 g

Za posipanje:

lešnik,70 g


Priprema:

* Za koru: Mikserom umutiti jaja,dodati šećer i mutiti mikserom.Naizmenično dodavati ulje i mleko i lagano mutiti mikserom.Umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo i lagano sjediniti mikserom. Dodati prepečeni,mleveni lešnik i mutiti mikserom na najmanjoj brzini. Smesu uliti u pleh koji ste obložili pek-papirom. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta.Gotovu koru izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi. Za to vreme pripremiti fil. Jaje i šećer razmutiti viljuškom. U šerpu staviti iseckan margarin,staviti na vatru i mešati dok se margarin ne otopi,pa dodati razmućeno jaje i šećer i ukuvati. Umešati čokoladu za kuvanje i meśati dok se čokolada ne otopi i dok smesa ne dobije potrebnu gustinu. Fil naneti preko ohlađene kore. Posuti krupno seckanim,prepečenim lešnikom i ostaviti da se ohladi. Kolač seći na parčad željene veličine, servirati i poslužiti.

(Super recepti/Žena)

Pogledajte više