PALAČINKE BEZ OKRETANJA: Recept idealan i za početnike

Novosti online 14. 09. 2023. u 10:24

ČAK i ako niste vešti u pravljenju palačinki, pomoću ovog recepta, zbog kojeg nije potrebno ni da ih okrećete na šporetu, imaćete osećaj da ste već pravi stručnjak.

Foto: Profimedia

Palačinke su jedna od omiljenih poslastica u svetu, brzo se prave, lako umese i uglavnom nije potrebno da idete u prodavnicu jer sve sastojke imate kod kuće, pa su uvek dobra ideja kada se nekome u domu prijede nešto slatko.

Danas ih možemo pronaći u nekoliko verzija, od američkih koje su i kod nas postale trend, pa do onih klasičnih tankih ispunjenih pekmezom.

Ovim receptom ćete dobiti veću količinu palačinki, pa je možete prilagoditi svojim potrebama.

Potrebno vam je:

– 4 belanca
– 4 žumanca
– 800 grama brašna
– 100 grama maslaca
– 800 mililitara mleka
– 150 grama šećera
– 2 vanilin šećera
– ulje za prženje

 

Priprema:

Mikserom umutite maslac, dodajte žumanca, pa naizmenično sipajte malo brašna i malo mleka. Postupak ponavljajte sve dok ne potrošite pripremljenu količinu brašna i mleka, kako vam se ne bi stvorile grudvice.

Umutite belanca u čvrst sneg i dodajte ih u prvu smesu, ali to radite postepeno. U posebnoj posudi izmešajte vanilin i obični šećer, a ukoliko volite da isprobate različite ukuse, umesto vanilinog šećera možete staviti rum šećer ili limun šećer. Trik za palačinku jeste u tome što se šećer dodaje dok je palačinka na tiganju, zbog čega testo dobije kremasti ukus.

Tiganj zagrejte na srednjoj temperaturi, ubrusom ga premažite, a potom prelijte smesom za palačinke. Palačinku pospite šećerom i čekajte dok se donja strana ne ispeče. Kada je palačinka gotova, umotajte je i slažite u posudu s poklopcem da bi ostala meka i glatka.

(Klix)

BONUS VIDEO:

TRAJE HILjADAMA GODINA: Mitovi i istine estetske hirurgije

Pogledajte više