DAN I NOĆ JE NALEPŠI STARINSKI KOLAČ KOJI SU U JUGI SVI TAMANILI: Začas je gotov, ukusu je neodoljiv i topi se u ustima
Najbolji recept za starinski kolač dan i noć je pred vama, zato ga obavezno zapišite, jer će vas ukus oboriti sa nogu!
Foto: Jutjub/Printskrin/Kuhinja Valentina Mašković
SASTOJCI:
- 7 belanaca
- 250 g putera ili margarina
- 250 g šećera
- 2 vanil šećera
- 5 žumanca
- 100 ml mleka
- 300 gr brašna
- 2 kašike kakaoa
FIL:
- 100 ml mleka
- 2 žumanceta
- 150 g šećera
- 2 vanil šećera
- 200 g čokolade
- 200 g putera
- 150 g mlevenih oraha
Način pripreme korica:
Prvo umutite belance u jednoj posudi. Potom u drugoj činiji sjedinite puter ili margarin, šećer, vanil šećer i umutite lagano mikserom, a zatim dodajte pet žumanaca i nastavite sa mućenjem. Nakon toga u smesu sipajte mleko i opet mutite mikserom. Onda postepeno dodajite brašno i mešajte mikserom. Kada su se sastojci dobro sjedinili, sipajte u smesu i umućena belanca i dobro sve promešajte.
Potom je podelite na dva jednaka dela i ujedan deo sipajte dve kašike kakaa. Peći korice biskvita u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
Način pripreme fila:
Dok se peku korice, iskoristite vreme da napravite fil. U šerpu sipajte mleko, vanil šećer, žumanca, šećer i čokoladu i ostavite na najnižoj temperaturi da se otopi. Potom povećajte temperaturu da fil malo postane gušći. Zatim dodajte margarin ili puter i mešajte dok se sve ne sjedini. Skinite ga sa šporeta i dodajte mlevene orahe, pa ostavite fil da se ohladi.
Kako ređate kolač?
U poslužavnik stavite tamnu koru, a možete dodati i kalup radi lakšeg filovanja. Zatim na nju stavite skoro ceo fil, samo mali deo odvojite za završetak kolača. Potom stavite belu koricu odozgo i preostali fil. Pospite poslasticu mlevenim orasima i ostavite je da se ohladi par sati, a zatim uživajte u ukusu.