IDEALNA ROĐENDANSKA POSLASTICA: "Alžirska torta" zadovoljiće sva vaša čula (RECEPT + POSTUPAK)

J. Matijević 20. 02. 2023. u 16:56

U VREME praznika, rođendana ili drugih proslava, ova torta će vam zadovoljiti sva čula ukusna, sočna, ali i izdašna dopašće se i najmlađima i starijima.

J. Matijević

Poznata je kao "Alžirska torta" i trebaće vam vremena da je pripremite, ali koliko god da uživate u njenom ukusu toliko ćete uživati i u pohvalama onih koji je budu probali.

Sastojci za kore (ispecite tri):

3 belanca

3 kašike šećera

1 žumance

2 kašike brašna

2 kašike griza

Prvi fil:

250 ml vode

250 ml soka od ananasa (iz konzerve)

4 kašike šećera

2 kesice pudinga od vanile

80 ml slatke pavlake

7 kolutova ananasa

Drugi fil:

1/2 l mleka

4 kašike šećera

6 žumanaca

1,5 kesica pudinga od vanile

200 g maslaca

150 g šećera u prahu

Potrebno je još:

3-4 banane

200 ml slatke pavlake za ukrašavanje

ostatak soka od ananasa za natapanje kora

J. Matijević

Priprema

Ispecite tri kore tako što ćete penasto umutiti belanca, dodajte šećer, žumance, brašno i griz. Pecite u mašću podmazanom okruglom plehu (prečnika 26 cm) na 175 stepeni dok se korane odvoji od ivice pleha.

Prvi fil:

U šerpu uspite vodu i sok od ananasa, sačekajte da provri pa uspite šećer i puding rastvorene u pet kašika vode. Skuvan puding dobro ohladite. Posebno umutite slatku pavlaku, pa sjedinite sa ohlađenim pudingom. Na kraju dodajte sitno iseckane kolutove ananasa (iseckajte ih dan ranije i ostavite u rešetki da se dobro ocede). 

Drugi fil:

Ulijte mleko u šerpu, dodajte šećer i promešajte. Sačekajte da provri pa polako sipajući dodajte prethodno umućenu smesu od žumanaca, pudinga i pet kašika mleka. Gotov fil ostavite da se ohladi, pa ga sjedinite sa penasto umućenim maslacom i šećerom u prahu.

Koru filujte prvim filom, pa drugim, a onda poređeajte iseckane banane. Tako i preko druge kore, a na treću stavite samo prvi i drugi fil. celu tortu prefilujte umućenom slatkom pavlakom. 

Pogledajte više