KOLAČ BEZ BRAŠNA: Posle ovog slatkiša kafa više neće biti ista (FOTO)
RECEPT za ovaj kolač nastao je onog trenutka, kada su domaćici posle komplikovane torte ostala belanca
Foto: A.M.
Ovaj kolač se pravi izuzetno jednostavno, a savršeno se slaže uz kafu i čaj. Nije previše sladak, a pošto ne sadrži brašno (iako može da se doda) kolač nije težak, i prija kao doručak.
KOLAČ BEZ BRAŠNA - Sastojci:
4 belanca Foto: A.M.
4 ravne kašike šećera
4 kašike mlevenih oraha
1 kašika brašna (po želji)
1 kruška (može i jabuka)
šaka suvog grožđa, brusnica, kajsija
šaka oraha, lešnika ili badema
KOLAČ BEZ BRAŠNA - priprema:
Prvo se na sitne kockice isecka suvo voće. Kruška se oljušti i isecka na kockice. Orasi se iseckaju grublje, na veličinu kruške i suvog voća. Kruška će kolaču doneti sočnost, a orasi ukus.
Belanca se dobro ulupaju i doda se šećer. Kada se napravi gust šlag, dodaju se mleveni orasi i smesa se meša varjačom. Dodaju se seckani orasi i suvo voće. Foto: A.M.
Pek papirom se obloži pleh i u njega sipa kolač. Treba birati pleh koji ima zanimljiv oblik, najbolje okrugao ili u obliku štrudle. Rerna se prethodno zagreje na 180 stepeni, i ubaci pleh sa kolačem. Foto: A.M.
Kolač je gotov kada dobije rumenu boju. Proverite čačakalicom da li je dobro ispečena i sredina, pa ako nije, kolač pokrijte papirom i ostavite ga još 15 minuta u rerni.