SUPA OD SOČIVA, PARADAJZA I KROMPIRA: Topla, mirisna i puna ukusa - Idealna za ručak ili večeru!
Milena Tomasevic
12. 11. 2025. u 14:30
KOMBINACIJA sočiva, paradajza i krompira daje savršen balans hranljivosti i ukusa, a ujedno je i lagana i zasitna. Idealna za ručak ili večeru, pogotovo u hladnijim danima kada nam treba nešto domaće, toplo i zdravo.
FOTO: Novosti
Sastojci:
- 1 šolja crvenog sočiva
- 4 krompira, iseckana na kockice
- 1 konzerva iseckanog paradajza (400 g) ili 3 sveža paradajza, blanširana i iseckana
- 1 srednji crni luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, isceđena kroz presu
- 1 šargarepa, krupno rendana
- 1 litar povrtnog ili pilećeg fonda
- 2 kašike ulja ili putera
- 1 kašičica kima
- 1 kašičica dimljene paprike
- so i biber po ukusu
- sveže seckani peršun ili cilantro za ukras
- sok od ½ limuna (po želji, za osvežavajuću notu)
Priprema:
Isperite ga hladnom vodom i ostavite sa strane. U velikom loncu zagrejte ulje, dodajte luk i pržite dok ne postane staklast.
Ubacite beli luk, šargarepu, kim i dimljenu papriku – kratko propržite da zamirišu. Ubacite krompir, paradajz, sočivo i čorbu. Kada proključa, smanjite vatru i kuvajte 25–30 minuta, dok krompir i sočivo ne omekšaju. Dodajte so, biber i malo limunovog soka za svežinu.
Supu poslužite vruću, ukrašenu svežim peršunom ili cilantrom. Odlično ide uz svež hleb ili domaće krutoniće.
Uživo!
Pogledajte više