SALATA OD KARFIOLA I KROMPIRA: Zdravo, mirisno i neodoljivo!
Milena Tomasevic
28. 10. 2025. u 15:16
AKO mislite da je karfiol dosadan — ovaj recept će vas potpuno razuveriti! Kombinacija pečenog karfiola, krompira, maslina i sušenog paradajza pretvara jednostavne namirnice u pravu mediteransku čaroliju ukusa.
FOTO: Novosti
Sastojci
Za salatu:
- 500 gr karfiola
- 2 srednja krompira
- So po ukusu
- 70 gr sušenog paradajza u ulju
- 80 gr maslina (zelenih ili crnih)
- svež peršun po ukusu
Za dresing:
- 40 ml maslinovog ulja
- 1 čen belog luka
- čili papričica po ukusu
- nekoliko stabljika peršuna
- 1 kašika belog vinskog sirćeta
- rendana kora limuna
- so po ukusu
Priprema
1. Skuvajte povrće.
Karfiol odvojite na cvetiće, krompir oljuštite i isecite na kocke. Skuvajte u slanoj vodi dok ne omekša, ali da zadrži oblik. Ocedite i ostavite da se malo prohladi.
2. Pripremite dresing.
U tiganju na laganoj vatri kratko zagrejte maslinovo ulje sa belim lukom, čilijem i stabljikama peršuna da pusti miris. Uklonite sa šporeta, dodajte sirće, koru limuna i so po ukusu.
3. Složite salatu.
U velikoj činiji pomešajte karfiol, krompir, masline i iseckani sušeni paradajz. Prelijte toplim dresingom, nežno promešajte i pospite svežim peršunom. Salata je podjednako ukusna i kao samostalan obrok ili kao prilog uz ribu i meso.
Uživajte!
Pogledajte više