KREMASTA KROMPIR ČORBA SA BUKOVAČOM I SLANINOM: Topla čorba za hladne dane
Kada napolju zahladi, ništa ne greje bolje od činije guste, mirisne čorbe.
FOTO: Novosti
Ova kremasta krompir čorba sa bukovačama i hrskavom slaninom spaja nežnost baršunastog pira od krompira i duboki ukus dimljene slanine i dinstanih pečuraka. Jednostavna je za pripremu, a rezultat je restoranskog kvaliteta.
Sastojci:
- 800 gr krompira
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 litar povrtnog ili pilećeg bujona
- 200 ml pavlake (sa 18% mlečne masti)
- 150 gr dimljene slanine
- 150 gr bukovača (ili drugih svežih pečuraka)
- 2 kašike putera ili maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
- vlašac za ukrašavanje
Priprema:
Oljuštite i iseckajte krompir na kockice. Na kašiki putera propržite sitno seckani crni i beli luk dok ne omekšaju i zamirišu. Dodajte krompir, prelijte bujonom i kuvajte oko 20 minuta, dok krompir ne postane mekan. Kada je krompir skuvan, izblendirajte sve u glatku kremastu čorbu. Umešajte pavlaku, začinite po ukusu solju i biberom, i kratko zagrejte na laganoj vatri. Slaninu isecite na tanke trakice i ispržite dok ne postane zlatna i hrskava. U istom tiganju, na preostaloj masnoći, ispržite seckane bukovače dok Čorbu sipajte u činije, ukrasite komadićima slanine, pečurkama i seckanim vlašcem. Po želji dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja ili svežeg bibera.