LAGANA, ZDRAVA I PREPUNA BOJA I UKUSA: Hladna supa sa cveklom
OVA osvežavajuća hladna supa sa cveklom pravo je letnje okrepljenje.
Foto: Jutjub/Printskrin/ Food to Live
Hladna supa sa cveklom je osvežavajuće jelo savršeno za tople letnje dane. Cvekla joj daje bogatu aromu i divnu boju, dok krastavac, mladi luk i mirođija unose svežinu i hrskavost.
Sastojci:
* 2 cvekle
* 2 sveža krastavca
* 4 jajeta
* 1 veza mladog luka
* 1 veza mirođije
* 0,5–1 kašičica šećera
* 1–1,5 kašičica soli (po ukusu)
* 2 kašike limunovog soka
* 2 kašike jabukovog sirćeta
* 1–2 kašičice senfa (po ukusu)
* 0,7–1 l obične ili blago gazirane vode
Priprema:
Skuvajte jaja i ostavite da se ohlade. Isecite ih na sitno.
Cveklu oljuštite i skuvajte u kori (ili ispecite u rerni), pa je izrendajte kada se ohladi.
Krastavce oljuštite i sitno iseckajte ili izrendajte. Iseckajte mladi luk i mirođiju što sitnije.
Predlog:
Za još osvežavajući ukus, deo obične vode možete zameniti kefirom ili jogurtom, a ako želite intenzivniju aromu, dodajte kašičicu rena ili malo belog luka u prahu. Služite uz krišku hleba sa semenkama za kompletan lagani obrok.
U velikoj činiji sjedinite cveklu, krastavac, jaja, luk i mirođiju. Dodajte so, šećer, limunov sok, sirće i senf. Nalijte vodu (po željenoj gustini), promešajte i ostavite da se dobro rashladi u frižideru pre služenja.
Najbolje se služi dobro rashlađena, kao predjelo ili lagani obrok.
Prijatno!
(StvarUkusa)