ČORBA OD "CVETNOG" POVRĆA: Sa brokolijem i karfiolom
Kad se udruže dve glavice, karfiola i brokolija, nastane ova prelepa čorba prepuna njihovih "cvetića", sa dodatnim šmekom parmezana.
Foto Shutterstock
Potrebno je:
- 1 mala glavica karfiola
- 1 mala glavica brokolija
- malo zeleni za supu
- 1 kašika mešavine suvih biljnih začina
- so, biber
- 1 dl mleka
- 1 dl slatke pavlake
- parmezan, za posipanje
Karfiol i brokoli operite, očistite i iscepkajte na manje komade pa stavite da se kuva u većoj šerpi, zajedno sa zeleni koju ste prethodno oprali, oljuštili i iseckali na kolutiće. Malo posolite. Kuvajte dok povrće ne omekša, otprilike oko 30 minuta. Odvojite 8 dl vode u kojoj se povrće kuvalo i procedite u drugu posudu. Brokoli, karfiol i malo šargarepe stavite u blender i usitnite tako da dobijete finu kašu. Vratite smesu u posudu s proceđenom vodom od kuvanja, dolijte mleko i po potrebi još vode, tako da dobijete oko litar-dva čorbe. Dodajte mešavinu suvih biljnih začina, i, ako je potrebno, malo bibera i soli. Kratko zakuvajte i na kraju zgusnite čorbu slatkom pavlakom koju ćete lagano umešati u nju. Ostavite da tako skuvana čorba odstoji nekoliko minuta pre nego što je poslužite, jer će se tako još malo zgusnuti, pa pospite parmezanom svaku porciju.