ČORBA ZA SVAKI DAN: Sprema se za pola sata, a osvežiće vam dan
Iskusne domaćice/domaćini za manje od pola sata spremiće ovu čorbu, a one/oni manje vešti za 45 minuta, najduže. Zatim će vam osvežiti dan, ili veče, u zavisnosti od toga kada je budete jeli i uživali u njoj.
Foto Shutterstock
Potrebno je:
- 1 glavica luka
- 1 šargarepa
- 450 g graška
- 300 g krompira
- veza peršuna
- 1 kašičica mešavine suvih biljnih začina
- so, biber
- 200 ml pavlake za kuvanje
Sitno iseckajte luk pa ga prodinstajte na malo ulja. Šargarepu operite, oljuštite i narendajte pa je dodajte luku i još malo prodinstajte. Dodajte krompir naseckan na kockice i grašak, pa prelijte vodom tako da povrće ogrezne u njoj. Umešajte peršun, mešavinu suvih biljnih začina, so i biber. Kuvajte na umerenoj vatri sve dok povrće ne omekša, odnosno 20-ak minuta. Sklonite čorbu sa ringle, izvadite grašak rešetkastom kašikom, umutite je štapnim mikserom (ili u blenderu, ukoliko ga nemate), dodajte pavlaku za kuvanje, vratite grašak pa opet stavite na vatru da kratko vri. Po želji ukrasite svežim začinskim biljem prilikom serviranja. Takođe, možete umesto mešavine suvih biljnih začina koristiti jednu povrtnu kocku za supu, a pavlaku za kuvanje zameniti sa 1 dl mleka.