OVA ČORBA JE MELEM ZA STOMAK: Bela od krompira
Lagana a zasitna, ova čorba od krompira prijaće vam i ukoliko imate problema sa varenjem, zbog kombinacije kuvanog krompira i kima.
Foto Shutterstock
Potrebno je:
- 400 g krompira
- 50 g maslaca
- 100 g celera
- 1 kocka bujona
- 2 jajeta
- 100 g prezli
- peršun
- 1/2 kašičice mlevenog kima
- so, biber
- 3 čena belog luka
Za posipanje:
- krutoni
Stavite litar i po vode da provri. Kada proključa, ubacite maslac, promešajte, pa dodajte prethodno oljušten i narendan krompir. Ubacite unutra i sitno iseckan celer i beli luk. Dodajte kocku bujona i rastvorite je mešanjem, a ako je neophodno još malo posolite. Smanjite jačinu vatre i kuvajte 10-ak minuta na tihoj vatri. Penasto umutite jaja i pomešajte ih sa prezlama pa tako dobijenu smesu sipajte u tankom mlazu u omekšali krompir. Zagrejte čorbu do ponovnog ključanja, pa je sklonite sa vatre i začinite mlevenim kimom. Prilikom serviranja pospite svaku porciju biberom i krutonima.