KREMAST SA ŠITAKI PEČURKAMA: Bogati potaž, zasitan, da može biti i glavno jelo
Ovaj potaž je toliko bogat raznovrsnim sastojcima da vas vrlo lako može zasititi, te može biti i glavno jelo, za večeru, recimo.
Foto Shutterstock
Potrebno je:
- 200 g šitake pečurki
- dl neutralne pavlake
- veza peršuna
- šargarepa
- glavica crnog luka
- krompir
- kašika brašna ili gustina
- bosiljak
- kurkuma
- l vode
- so, biber
- začinsko bilje po želji
Priprema:
Sve sastojke dobro usitnite u blenderu, osim vode i nekoliko pečurki isečenih na tanke šnite (koje ćete sačuvati za ukrašavanje). Tako dobijenu smesu prodinstajte na tihoj vatri pa, kada sastojci puste tečnost, dodajte kašiku brašna ili gustina, sve vreme brzo mešajući, da se ne bi stvorile grudvice. Kada masa postane homogena i „ukrčkana“, nalijte vodu i ostavite da se kuva još 15 minuta, na srednjoj temperaturi. Začinite, po potrebi. Sklonite sa ringle, umešajte pavlaku pa poslužite. Prilikom serviranja pospite sačuvanim šnitama pečurki i začinskim biljem po želji.