ŠOPSKA SALATA: Omiljeni prilog uz jelo
Новости онлине
02. 04. 2025. u 13:00
Šopska salata toliko je bogata i ukusna da je postala neizostavan deo svake trpeze.
Foto: Shutterstock
Šopska salata je tradicionalno jelo balkanske (najviše srpske, bugarske, makedonske i češke) kuhinje, a ime je dobila po Šopima.
Sastojci:
- 200 g belog slanog sira
- 3 paprike babure
- 3 paradajza
- 3 sveža krastavca
- 1 velika glavica ljubičastog luka
- 2-3 grančice svežeg peršuna
- 2-3 kašike ulja
- 2-3 kašike jabukovog ili vinskog sirćeta
Priprema:
Operite paradajz i paprike, krastavac oljuštite. Papriku prerežite napola, odstranite joj peteljku i semenke, pa je narežite na podjednake kockice.
Paradajz i krastavce takođe naseckajte na kockice. Luk oljuštite, pa deo narežite na tanje kolutove, a ostatak na sitne kockice.
Naseckano povrće prebacite u dublju posudu (kolutove luka ostavite sa strane), prelijte ga sirćetom i uljem i dobro izmešajte. Na vrh složite kolutove luka, dodajte sitno rendan slani sir, pa sve pospite seckanim peršunom.
(krstarica)
Pogledajte više