MANASTIRSKA JOTA: Najukusnije jelo po receptu sa Hilandara
Recept za jotu originalno potiče iz Italije, tačnije iz Trsta.
Foto Shutterstock
Ovo jelo, međutim, takođe vole da spremaju i monasi na Hilandaru, pa otud mu i ime "manastirska jota". Izuzetnog je ukusa, zdravo i dugo će vas držati sitim. Jednostavno je ukusno jelo idealno za sve koji žele ručak bez mesa.
Sastojci:
- so i biber prema ukusu
- 4 šake pasulja
- 500 g kiselog kupusa
- 5 krompira
- 1-2 lovorova lista
- koncentrat paradajza
- 1 paradajz
- 2 velike kašike maslinovog ulja
- 4 čena belog luka
- 50 g kašika brašna
- 1 šaka seckanog peršuna
Priprema:
Veče pre spremanja jote potopite pasulj u vodu. Sutradan ga sipajte u novu vodu i kuvajte oko 15 minuta, i potom bacite tečnost.
Za to vreme operite i iseckajte kiseli kupus. Oljuštite i isecite krompir na kockice. Takođe sitno iseckajte i beli luk i peršun. Isecite paradajz na krupne komade.
U posebnu šerpu sipajte malo ulja i prodinstajte kuvani pasulj, a potom preko njega stavite i dinstajte kiseli kupus, beli luk i paradajz. Dodajte peršun i sve ostale začine.
Dolite preko povrća dovoljno vode da "ogrezne", poklopite i kuvajte na tihoj vatri oko 40 minuta. Sada je trenutak da joti dodate krompir i kuvate dok ne omekša.
Razmutite brašno sa malo vode i prespite u šerpu, dobro promešajte i kuvajte još oko deset minuta.
(ona)